Ett barn med yvigt lockigt ljust hår tittar framåt.
Foto: Janko Ferlic/Unsplash

Kärlek är fundamentet

Nyhet Publicerad

ABC Föräldraträffar ger föräldrar verktyg i relationsbygget, där själva fundamentet är kärlek. – Vi behöver ge barnen fem gånger mer kärlek än tillrättavisningar, säger Maria Löfdahl, diakon och gruppledare.

En onsdagsmorgon när solen har börjat titta fram efter många mörka dagar träffar jag Camilla Egelström, föräldrastödjare på Socialförvaltningen Centrum, och Maria Löfdahl, diakon i Härlanda församling. Vi slår oss ned i soffan i församlingens barnlokaler. När det är öppen förskola är det fullt hus här, men denna morgon är det tyst och tomt. Vi ska prata en stund om föräldraskap. Camilla och Maria leder tillsammans ABC Föräldraträffar.

– Syftet med träffarna är att stärka relationen mellan barn och vuxna. Mer lek och mindre bråk i vardagen. Många föräldrar upplever ofta svårigheter med konflikter, berättar Camilla.

– Vi vill sträva efter att ge barnen goda uppväxtvillkor – då behöver vi ge föräldrarna stöttning i sitt föräldraskap, fyller Maria i.

ABC vänder sig till alla föräldrar. Det finns föräldraträffar över hela stan, riktade till olika åldrar. Gruppledarna kommer från kommunen och olika organisationer. Den som är skriven i Göteborgs kommun är fri att söka den grupp som passar bäst – och det finns också digitala alternativ.  

Börja med det goda

Två kvinnor sitter i en soffa mot en tegelvägg och samtalar med varandra.
Camilla Egelström från Socialförvaltningen och Maria Löfdahl från Svenska kyrkan leder tillsammans föräldraträffar. Foto: Karolina Braun

Den grupp som Camilla och Maria leder vänder sig till föräldrar till barn 3-6 år. Barns utbrott och starka känslor i den åldern, liksom föräldrarnas egen stress kan ofta leda till konflikter. Ofta kommer konflikterna i övergångssituationer. Att gå hemifrån till förskolan. Att sätta sig vid matbordet. Att gå och lägga sig. Ändå börjar föräldraträffarna inte med konflikterna. 

– Istället börjar vi med de goda stunderna. Om en situation upplevs som negativ och tar mycket fokus kan en vända på det och fråga sig ”Vilka situationer är det som ändå fungerar?”, menar Camilla. 

ABC består av fyra träffar och en återträff. Varje träff kan liknas vid ett trappsteg med ett särskilt tema. Varje gång får föräldrarna också några praktiska övningar som kan vara en hjälp i vardagen. En sådan uppskattad övning kallas för ”Femettan”. 

– Den tar sin utgångspunkt i att vi som förälder behöver ge fem gånger så mycket positiv feedback som negativ för att stärka relationen. Det här går att öva på konkret genom att lägga fem mynt eller gem i ena fickan, som man sedan flyttar över till den andra varje gång man ger positiv feedback. Såklart måste vi som föräldrar kunna säga till våra barn, men det här kan vara en hjälp till att också komma ihåg det positiva, menar Maria.

Välja strider

På bordet framför oss ligger just en bok med titeln ”Fem gånger mer kärlek”, skriven av Martin Forster, psykolog med KBT-inriktning som forskar om barn och konflikthantering. Boken är fri för föräldrar att bläddra i under öppna förskolan, berättar Maria. ABC grundar sig i forskning och följs upp av Karolinska Institutet.  
Samtidigt betonar Maria och Camilla att de inte kommer med färdiga svar. Snarare handlar det om att skapa förståelse för barns utveckling och hur ens egen livssituation och stress påverkar. 

– Vi kan inte eliminera konflikter – de behövs också för att utveckla oss. Men genom att jobba med oss själva kan vi bli bättre på att möta barnet, säger Camilla.
– Föräldrar behöver också välja strider. Det finns såklart områden som inte går att kompromissa om – men om vi gränsmarkerar hela tiden klarar inte barnet av att lyssna på allt. Då behöver vi reflektera vad som är viktigt att sätta gränser för, menar Maria. 

Närvarande med sitt barn

Att som förälder få återhämtning är viktigt. Som småbarnsförälder kan stunderna för återhämtning vara ganska korta, men här vill Maria också tipsa om en hemuppgift som föräldrarna som deltar får.

– Den handlar om att vara helt närvarande tillsammans med sitt barn en kort stund, kanske 10-15 minuter varje dag. Att bara sitta bredvid, utan att styra, men att se sitt barn och bekräfta vad det gör. Det har man sett ger väldigt goda effekter i relationen. Och det är min övertygelse att den här närvaron också kan leda till stressreduktion hos föräldern. 

Metoden kallas för BUSA – vilket står för Barnet styr, Uppmuntra, Sätta ord på och Alla dagar. Och den går att tillämpa för olika åldrar menar de.
– För äldre barn kan det till exempel vara att sitta bredvid en stund när de spelar, säger Camilla och fortsätter: Barn uppskattar när vi visar vårt intresse. Om de från tidig ålder känner trygghet och vet att de kan berätta saker för oss, är det lättare att de berättar och ber om hjälp också när de blir tonåringar.

Att bara sitta bredvid och bekräfta barnet ger väldigt goda effekter i relationen.

Maria Löfdahl.

Stötta varandra

ABC är en uppskattad möjlighet att få bolla sitt föräldraskap med andra. Vi pratar en stund om att föräldrar inte alltid bekräftar varandra i det som är tufft i föräldraskapet. På sociala medier visas ofta en perfekt bild upp, vilket gör att det är lätt att känna sig ensam när det känns tufft. Samtidigt kan informationsflödet kring olika metoder som vissa följer skapa en osäkerhet kring det egna föräldraskapet, tror Maria. När barnen är små finns ofta ett stöd i form av BVC och öppen förskola, men när barnen har börjat på förskola, glesas kontakterna ut.

– Men nu har du också alla coronabebisar som skolas in. De föräldrarna har varit mer avskurna då exempelvis öppna förskolor hållits stängda och föräldragrupper pausats, flikar Camilla in.

Att också flera samhällsaktörer hjälps åt och samverkar kring barns uppväxtvillkor tycker de båda är viktigt. Och det är också här som kyrkans uppdrag kommer in. 
– Kyrkans begrepp ”diakoni” handlar om att ge villkorslös omsorg och stöd till människor. Genom den här kursen bidrar vi till barns goda levnadsvillkor. Och att ge ”fem gånger mer kärlek” hänger också väl ihop med det kristna budskapet, avslutar Maria. 

ABC står för Alla Barn i Centrum

ABC är träffar är för alla med barn i åldern 3-12. Här får du konkreta tips på hur ni kan undvika onödiga bråk i vardagen. Det kostar inget att vara med. Läs mer och anmäl dig på www.goteborg.se/foraldrastod