En grupp människor vandrar längs en stig i skogen.
Foto: Annika Källstrand

Hela livet som en rörelse

Nyhet Publicerad

När vi rör oss släpps tanken fri. Men kanske har vi i vår moderna värld fastnat för mycket i det vi tror vi måste göra. Där kan pilgrimsvandringen vara en hjälp att se det som är viktigt. Det menar Anna Märta och Annika som leder pilgrimsvandringar i Örgryte.

Efter en vinter där många fått sitta inomhus och förlita sig på sina skärmar för mänsklig kontakt är det nog många som längtar ut.
– Jag är uppvuxen i en familj där vi var mycket utomhus. Det intresset har fortsatt som vuxen. Att vara ute är för mig att vara i skapelsen och nära Gud. Här får jag andas och känna mig tacksam över att jag har ett liv att leva.
Det berättar Annika Källstrand, diakon i Örgryte församling. Tillsammans med prästen Anna Märta Leijon har hon varit med och lett pilgrimsvandringar i församlingen sedan 2013. För Anna Märta, som också vuxit upp med friluftsliv, väcktes intresset när hon själv under sin prästpraktik fick pröva på pilgrimsvandring.
– Prästen Johan som ledde vandringen berättade om hur han själv i sitt yrke haft många samtal, men plötsligt känt att det var svårt för honom att lyssna. Han bestämde sig då för att gå till fots hela vägen från Sverige till Santiago de Compostela i Spanien. Att både få lyssna till hans starka berättelse och få en egen upplevelse av pilgrimsvandring gjorde stort intryck på mig.

Herre, visa mig vägen och gör mig villig att vandra den.

Heliga Birgitta

Pilgrimsvandring i Örgryte börjar ofta med en gudstjänst i Skårs kyrka. Till gudstjänsten är vem som helst välkommen, också den som inte orkar vandra.
– ”Du får gå för mig”, brukar en del säga, berättar Annika. Det känns fint att vi kan bära med oss dem i tanken.
Vandringen går ofta lokalt. Naturen längs Delsjön är fin att vandra i och de har även vandrat runt de sex kyrkorna i Örgryte pastorat. Men de har också vandrat på andra platser, till exempel på Orust, Öckerö och Björkö. Anna Märta och Annika provgår alltid i förväg så att de känner till terrängen. Målet är att vandringen ska vara tillgänglig.
– Många 70-80-åringar har bra kondition, kanske tack vare att de inte blev skjutsade så mycket som barn, utan fick gå eller cykla själva. Och det går att ordna vandringar som är anpassade också för rollator eller barnvagn, menar Anna Märta.
Gruppen vandrar i tystnad delar av vandringen, men det finns också tid att dela liv och tankar. Det blir stopp för matrast och även andra stopp längs vägen för bön, psalmsång och ”ett ord att tugga på”, ett uttryck som pastorn och författaren Tomas Sjödin myntat. Anna Märta berättar att hon och Annika ofta utgår från olika teman, till exempel Frälsarkransen, pilgrimens nyckelord eller Birgittas bön. De firar ibland också mässa längs vägen.

Intresset för pilgrimsvandring har exploderat de senaste 15-20 åren. Tanken med att gå in i tystnad och fokusera inåt tycks tilltala allt fler. På många håll rustas gamla och nya pilgrimsleder upp. Mest känd är kanske den långa leden El Camino i Spanien. Finns det då en risk att pilgrimsvandringen blir till prestation, ännu en punkt på en ”bucket list” att pricka av?
– Den risken finns ju alltid, men samtidigt finns också möjligheten att man faktiskt blir påverkad av vandringen på ett sätt som man inte kunnat föreställa sig. Pilgrimsvandring var från början en vandring till ett heligt mål, ofta där reliker från ett helgon finns bevarade. Så kan det till viss del vara även idag. Men det som är så fantastiskt är att jag inte behöver åka till Spanien – jag kan pilgrimsvandra här hemma. Det är främst en vandring inåt, menar Anna Märta.
– Det heliga finns runt omkring oss, håller Annika med. Gud är inte långt borta från oss. Skapelsen är helig och människan själv är helig. Därför tycker jag att ett heligt mål är att tänka på andra. Och den stora upplevelsen kan vara 15 minuter bort från där jag bor – det har jag upptäckt det här coronaåret.

En kvinna med ryggsäck står vid en stig omgiven av vitsippor.
Pilgrimsvandring är ett annat sätt att fira gudstjänst, menar Annika Källstrand, diakon i Örgryte församling. Foto: Anna Märta Leijon

Själva vandringen, vad den gör med oss, är något som båda två funderat mycket kring.
– När vi var nomadfolk vandrade vi för att söka föda. Idag vandrar vi för att söka en annan sorts föda. Jag tror att när kroppen får något att jobba med släpps tanken fri och vi kan ställa in oss på den våglängd vi behöver, säger Annika.
Anna Märta återkommer till Heliga Birgittas bön som lyder ”Herre, visa mig vägen och gör mig villig att vandra den”.
– Men visste du att det finns en fortsättning: ”Vådligt är att dröja och farligt att gå vidare, så uppfyll då min längtan och visa mig vägen”. Svårigheter möter vi alla, men Gud är vår medvandrare och vill vara med oss på vår livsväg. Jag tror att många idag upplever att de har fastnat, både kroppsligt och andligt och känner en längtan efter rörelse, på olika sätt. Där kan pilgrimsvandringen hjälpa oss att få syn på oss själva, våra medmänniskor och Gud.

Vila och rörelse tycks inte vara varandras motsatser – utan verkar tvärtom höra ihop. I våra moderna och rätt fulltecknade liv kan det tyckas som om vi är inne i en händelsespiral där allt snurrar väldigt fort. Istället för en rörelse framåt blir känslan kanske snarare att vi stampar kvar på samma fläck.
– Många, inte minst unga, tror att de har så mycket de måste göra. Jag tror att det kan hjälpa de unga att leva om de unnar sig pauser, så att de får tid att ställa in sitt hjärta och huvud på det som är viktigt, fortsätter Annika.

Både Annika och Anna Märta tycker att pilgrimsvandringen skulle kunna få en större plats i kyrkan.
– Det är ett annat sätt att fira gudstjänst, menar Annika. I kyrkan sitter vi så mycket. Förr jobbade vi hårt under veckan – då behövde vi sitta på söndagen. Idag sitter många på kontor, då tror jag att vi behöver röra oss mer för att komma det andliga närmare. Kyrkan behöver fler gudstjänstformer, vi kan inte vara så fasta i våra bänkar.
– Det är också fantastiskt att tänka sig hur det var under Jesu tid, fortsätter Anna Märta. När vi läser i Bibeln att ”de gick från Jerusalem till Nasaret” så betyder det i praktiken att de gick ca 15 mil till fots. Jag kan fundera över vad som hände under den vandringen, de samtal och den undervisning som blev. Det är också fascinerande att tänka på apostlarnas verksamhet efter Jesu död. Hur några få personer sakta men säkert spred budskapet vidare. De var en liten vandrande klick – och vi får ta vid och sprida det budskapet vidare idag.

---

En kvinna sitter på en bänk vid en kyrkogård med ryggsäck, liggunderlag och en påse ställd på marken framför sig.
På pilgrimsvandringen finns tid att både uppleva vacker natur och ta pauser för något att tugga på, kroppsligen såväl som andligen. Foto: Anna Märta Leijon

Text: Karolina Braun

Artikeln är publicerad i tidningen Händer i Örgryte pastorat, nr 2 2021.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Vandra i Sverige – gå en pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Vy från Masthuggskyrkan, första av flera utsiktsplatser längs pilgrimsleden Göta älv.

Pilgrimscentrum i Göteborg

Vi vill väcka din nyfikenhet och inspirera till uppbrott, möten och utmaningar. Vi är en del av Masthuggs församling, välkommen hit!