Meny

Återbrukstips

Kanske har du extra tid för pyssel och kreativitet i dessa dagar? Här är några återbrukstips att prova hemma. Ett stort tack till Signe Sandström som fotograferade!

Pärlor av papper

Du behöver: Sax, linjal (gärna lång), penna, lim och 1 blomsterpinne/person och tidningar, gärna med mycket färger.

Gör så här:
Lägg ut pappret och börja med att rita upp långa trianglar. I den breda änden så breda som du vill att pärlorna ska vara (jag gjorde ca 3 cm) och i andra ände så smala som möjligt. För att få lite tjocklek på pärlorna är det bra om dina trianglar blir åtminstone 40 cm långa.

Ta blompinnen och börja rulla så hårt du kan från den breda sidan av triangeln (basen) Om du bestämt vilken sida av pappret som ska synas ska detta ligga ner mot bordet!

Rulla så hårt du kan tills dess du har ca 5 cm kvar. Stryk lim på den bit som är kvar och fortsätt rulla tills dess att pappret är helt upprullat. Torka av eventuellt limspill och håll en liten stund så att änden sitter fast.

Sedan kan du försiktigt dra av prälan från blompinnen. Nu kan du testa olika storlekar, smala och breda pärlor!

Tips! Vill du att pärlorna ska hålla, så lacka dem. Då håller de längre.

Hur många ska du göra - till ett halsband eller till ett helt draperi kanske?

 

 

Påskägg att hänga i riset

Det här behöver du: Sax, tidning (gärna med färger), nål och tråd. Här använder vi en lamineringsmaskin. Det går också att göra utan, eller att använda självhäftande plast.

Gör så här: 
Rita en mall i form av ett ägg så stort du vill ha det. Ta fram din tidning och leta sedan efter roliga bilder eller färger som du klipper ut. Vi valde att sätta ihop två så bägge sidorna blir fina, så då behövs ett jämnt antal.

När du har klippt så många du vill ha:
Antingen med lamineringsmaskin: värm upp och förbered äggen mellan lamineringsbladen.
Eller utan maskin: Limma ihop äggen två och två och låt dem torka. Vill du sedan lägga dem mellan två lager självhäftande plast kan du göra det, då håller de bättre.

Sedan klipper du rent kring äggen, lämna en liten plastkant på ett par millimeter.

Gör hål i toppen med en nål och trä igenom tråd för upphängning.

Dekorera sedan ditt påskris med dina unika ägg!

Vik en ask i papper

Det här behöver du: Tidning, sax, tålamod, eventuellt lite lim

Så här gör du:
Välj ur en sida som du vill ha som lock till din ask. Ofta blir det fint med ett foto.

Vik på diagonalen så att du får en kvadrat (den sida du vill ha upåt på locket ska ligga mot bordet). Klipp bort eventuellt överflödigt papper.

Vik sedan pappret på andra diagonalen. Veckla ut pappret igen. Vik in ett hörn mot mitten och platta till. Sedan viker du samma sida längs med mittlinjen och plattar till (se på bilderna nedanför). Du gör likadant med det motsatta hörnet och sidan.

Veckla upp alltihop och upprepa med de två övriga hörnen och sidorna. (se bild 5-8) Nu har du vikt många veck...

Ta fram ditt tålamod och titta på bild nr 10 nedan. Vik upp de sista två sidorna tills de står rakt upp. Dessa bildar två sidor på asken. Nu ska du vika in pappret närmast dig så det skapar en tredje sida på asken. När du gjort det, så vrider du på asken och gör likadant med den sista sidan. Om du gjort rätt så ligger spetsarna på ditt papper som botten i asken. Du kan sätta en liten klick lim under för att få dem att stanna kvar.

Nu är halva asken klar!. Men du behöver ju en bottendel, så nu gör du samma sak igen, men starta med en kvadrat som är en cm mindre än första delen. Annars får du svårt att trä på locket...

När du gjort det så har du en ask - för hemligheter, för hårsnoddar eller för papperspärlorna som du väl redan gjort?

Såkruka av toarulle

Eftersom många kommer att ha gott om tomma toarullar framöver vill vi tipsa om ett bra sätt att så frön!

Du behöver: toarulle, sax, jord, frö och vatten

Gör så här:
Platt till toarullen genom att trycka till den först en gång, sedan ytterliggare en på andra hållet, nu har den bilvit lite mer kantig.

Klipp i ena änden ca 1,5 cm ett jack i varje vikning.

Vik in ändflikarna på samma sätt som du viker in botten på en flyttkartong.

Fyll rullen med jord och peta ner ett frö av något slag.

Vattna. Ställ rullen i ett glas eller en plastburk. Sköt om din planta, och när den är tillräckligt stor för att plantera ut i kruka eller rabatt kan du sätta ner hela rullen om du vill. (har växten väldigt mycket rötter är det bäst att ta bort den!