Samtalsfestivalen ”Hållbarhet & Existens” är ett initiativ från Sara och Fredrik Bronner, med Nikolai församling och Studieförbundet Bilda som medarrangörer. Startskottet blir klimatmässan den 17 februari, på askonsdagskvällen, med tidigare ärkebiskop KG Hammar, författaren/kulturjournalisten Maria Küchen och artisten Meadows i S:t Nicolai kyrka.
Fem klimatsamtal 18 februari
Dagen därpå hålls fem klimatsamtal, med fem olika teman, i kyrkan. Bland de medverkande finns flera spännande och profilerade namn, bland andra:

- Tidigare ärkebiskopen KG Hammar
- Hållbarhetsexperten Parul Sharma (länge rankad som näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer)
- Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman
- Ekologen och aktivisten Pella Thiel
På grund av pandemin sker samtalen utan åhörare på plats i kyrkan. Istället kommer samtalen att filmas och blir därmed också tillgängliga för fler. Om allt går i lås blir det UR Samtiden som filmar och sänder samtalen.
– Örebro och S:t Nicolai kyrka stod i centrum för freden 1812, säger Fredrik Bronner. Tänk om vi den här gången kan bli platsen där ett annat slags fredsarbete tar fart? Flera av de medverkande tackade ja direkt och lade till ett spontant ”äntligen!”. Det finns en stor längtan efter att samtala runt klimatkrisen utifrån andra perspektiv än de vi vanligtvis möter.
”Klimatkrisen är en existentiell fråga”
– Ofta diskuteras klimatet enbart utifrån ekonomiska, tekniska eller politiska perspektiv, säger Sara Bronner. Men i grund och botten är det en existentiell fråga och det är det som är utgångspunkten i samtalen. Vad är det i oss människor som gör att vi har så förtvivlat svårt att ändra våra livsmönster – när vi vet att det handlar om kommande generationers överlevnad?
Klimatkrisen handlar ytterst om vår egen existens – men också om hopp och uppgivenhet, om solidaritet och egoism. Självklart hör dessa frågor hemma i kyrkan, säger citypräst Sara Nässelqvist:
– S:t Nicolai kyrka har stått här i 700 år. De här väggarna har upplevt människors glädje och sorg i hundratals år och så många svåra frågeställningar om livet. I kyrkan finns det längre perspektivet med på ett naturligt sätt – här handlar inte allt om snabba svar. I kyrkan finns också hoppet. Som jag ser det, tillförs ytterligare dimensioner till de här samtalen bara genom att vi väljer att vara i kyrkan.