Familjerådgivarna tipsar: Ta reda på ditt kärleksspråk

Ta reda på ditt kärleksspråk i samband med alla hjärtans dag. Kolla in våra familjerådgivare Caroline Burstedts, Mats Ekerbrings och Jeanette Vogts bästa tips!

Alla hjärtans dag: En dag som har en lång historia men som här hos oss sedan 60-talet blivit en dag då man uttrycker kärlek till personer man älskar, särskilt en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det brukar ske med fina ord, uppvaktning och gåvor.

När vi ger någonting till den vi älskar vill vi så gärna att det ska bli rätt, att vårt hjärtas kär kan uppfyllas av vår kärlek. Många gånger ger vi därför något som vi själva skulle vilja ha, men det kanske inte uppskattas så vi hoppades.

I år tänkte vi visa på möjligheten att fullständigt lyckas på Alla hjärtans dag.

Det är många som har fördjupat sig i ämnet kärlek och hur vi kan få den att hålla länge – hur vi kan fylla på med kärlek. Författaren Gary Chapman är en sådan person och han kallar det vi kan fylla på med för kärleksspråk och att menar att det finns fem sådana:

  1. Bekräftande ord
  2. Kvalitetstid
  3. Gåvor
  4. Tjänster
  5. Fysisk beröring

Det kan faktiskt vara så att vi har olika kärleksspråk den jag älskar och jag själv. Inte konstigt om det inte blir helt rätt. Fråga dig själv – vilket är ditt primära kärleksspråk av de fem? Hur brukar du visa kärlek till din partner? Kanske det är ditt eget kärleksspråk? Berätta detta för din partner.

Nu kommer det spännande. Försök ta reda på vilket primärt kärleksspråk din partner har. När du tror att du hittat det – öva på att visa kärlek på din partners språk. Det kan kännas ovant och svårt, men det är inte alltid enkelt att lära sig ett nytt språk.

Bekräftande ord

Om det är bekräftande ord: kommunicera då genom att uppmuntra, bekräfta, uppskatta, visa empati, lyssna aktivt (återberätta det som sägs). Säg tack! Till Alla hjärtans dag kan du då t. ex. skicka ett oväntat sms, kort. Visa uppmuntran ofta och genuint.

Det är också bra att veta vad som är extra skadligt om partnern har Bekräftande ord som kärleksspråk – nämligen  att inte uppmärksamma ansträngning och att ge icke-kontruktiv kritik.

Kvalitetstid

Om det är kvalitetstid är det bästa förtroliga samtal och fokuserade samtal utan störningsmoment. Till Alla hjärtans dag kan du boka in tid för bara er två tillsammans, håll ögonkontakt, gör saker tillsammans som din partner skulle uppskatta.

Extra skadigt här är distraktioner när ni umgås (t. ex. mobilen). Långa perioder utan att bara ni två umgås är inte heller bra.

Gåvor

Det kan vara gåvor. Här ger omtänksamhet och att prioritera din partner mest. På Alla hjärtans dag är just genomtänkta gåvor och gester extra bra. Annars små gåvor ofta och att visa uppskattning när du får något av din partner.

Rent sårande kan vara att glömma speciella dagar och att ta emot gåvor utan att visa uppskattning.

Tjänster

Är kärleksspråket tjänster: Uttryck att du gärna vill hjälpa till, visa att du vill göra saker för din partner. Till Alla hjärtans dag kan du direkt börja med att göra saker som förenklar vardagen för din partner. Ta hand om hemmet tillsammans. Gör saker för din partner.

Något som gör att din partner inte känner sig älskad är att inte göra det du lovat och att prioritera att göra saker för andra än före din partner.

Fysisk beröring

Till sist har vi kärleksspråket fysisk beröring. Påfyllning av kärlek sker genom närhet och beröring. Den 14 februari, på Alla hjärtans dag pussas, kramas och håll händer. Ha beröring när ni är nära, prioritera intimitet.

Långa perioder utan närhet eller att undvika fysisk närhet kan helt dränera en relation där någon eller båda har fysisk beröring som kärleksspråk.

Till sist, så här vid Alla hjärtans dag, då vi kanske vill ge kärlek till andra viktiga personer är det bra att veta att kärleksknepen även fungerar för detta ändamål.

Lycka till!

Caroline Burstedt, Mats Ekerbring och Jeanette Vogt

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning
Telefon:
019-15 45 45
E-post: orebro.individ-familjeradgivning@svenskakyrkan.se

Besöksadress
Storgatan 27 B
703 63 Örebro
Hitta hit