Hur snabbt är det OK att man träffar en ny?

FRÅGA

Jag och sambon har varit tillsammans 8 år, har en dotter på 5 år förhållandet har väl varit lite upp och ner, vi har väl pratat lite lätt i somras om detta funkar eller ej, vi körde på tills nu, hon gjorde slut i söndags, fick veta att hon har känslor för en annan, inte varit otrogen lr något, en kollega, dom har käkat ute 2 gånger, tänkte åka till sälen ihop 4a dagar vid nyår, hon har inte ens flyttat ut, fått nytt boende. Respekten mot mig och vårat långa förhållande, våran dotter. Dom har ju inte "gjort något" men det är fortfarande väldigt fel och respektlöst anser jag. Jag mår mycket sämre nu av detta och har krävt av henne att inte träffa han privat fören 1 månad. Vad tycker ni? Baserat på det jag nämnde ovan, barn, hus, tiden på relationen. Och "Hon Mentalt bearbetat från 2 månader tills nu" "Skulle gjort slut då men blev inget just då" Att man mentalt bearbetat i 2 månader tycker jag inte är någon giltig anledning för borträkning av tid. Då borde steget tagits då. Det underlättar inget för mig. Vad är rimlig tid innan man träffar ny? 1 vecka 1 månad 2 månader 3 månader 6 månader. 1år.

 Anonym

FAMILJERÅDGIVARNA SVARAR 

Hej Anonym!

Vi hör din förtvivlan som också är väldigt förståelig. Det känns aldrig bra att bli övergiven. Detta slår hårt mot alla och envar. Man har ett liv tillsammans och den man lever med är en stor del av ens trygghet, rutiner och tillvaro. Därför hör det till att man mår dåligt och att man även blir förtvivlad. Det sätt du känner dig lämnad på handlar i brevet om att allt går så fort.

Ni lyfte frågan i somras om huruvida er relation fungerade eller inte. Det hade varit bra att ta tag i det då och kanske även sökt hjälp. Tyvärr är det vanligt att man hellre blundar och ”kör på” som vanligt. Under ytan fortsätter dock oftast avståndet att öka. Man kanske t o m intalar sig att allting är bra eller så är vardagen så fylld av allt man måste göra att man inte orkar bekymra sig.  Det som också händer är att man omedvetet öppnar upp för nya bekantskaper. Så en dag hittar den ena partnern en ny och spännande person som oftast bekräftar en oerhört mycket.

Du  undrar hur lång tid det bör gå innan  den andre träffar en ny  bekantskap. Det finns helt enkelt inga regler kring dessa saker. Vi håller dock med om att det hade varit justare att avsluta relationen med dig innan din sambo började umgås med någon annan.

Du beskriver hur du känner dig djupt besviken på din partners hastiga beslut. Då brukar det vara några saker man bör tänka på. Dels att man inte kan göra mycket åt sin partners beslut i detta skede, dels att det är viktigt för dig att, så gott det går ta hand om dig själv. Ta kontakt med vänner som du litar på och gärna de vänner som du tror kan vara ett stöd och en balans för dig i ditt arbete att förstå både henne och dig.  Fortsätt med en ordnad vardag. Gå till jobbet, prata med din chef så det finns förståelse att du ibland kan vara ledsen. Acceptera de känslor som kommer. Känslor är inte farliga och genom att låta dem finnas så blir de paradoxalt nog inte så jobbiga i längden. Fortsätt ta väl hand om er dotter och smutskasta inte mamman inför henne.

Samtidigt som er kärleksrelation tar slut så kommer er föräldrarelation att fortgå.  Ni har båda två ett fortsatt ansvar som föräldrar till ert barn resten av livet. Detta är en relation som ni båda bör värna om. Barn mår inte så dåligt av en separation utan mer dåligt av att föräldrarna inte kan samarbeta. För att samarbeta behöver man också respektera och kommunicera med varandra.

Om det blir svårt att göra det på egen hand så rekommenderar vi er att söka hjälp på den familjerådgivning där ni bor.

Familjerådgivarna

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning
Telefon:
019-15 45 45
E-post: orebro.individ-familjeradgivning@svenskakyrkan.se

Besöksadress
Storgatan 27 B
703 63 Örebro
Hitta hit

Fråga familjerådgivarna om relationer!

Svenska kyrkans familjerådgivare Mats Ekerbring, Jeanette Vogt och Anna Kling svarar på dina frågor om relationer.

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning

Svenska kyrkans individ- och familjerådgivning i Örebro erbjuder samtalsbehandling med familjer, par och enskilda med fokus på relationer.

Medlem? Så här välkomnar du människor in i värmen varje dag!

Svenska kyrkan i Örebro rymmer ett rikt och omväxlande gudstjänstliv, 15 kyrkor eller kapell, över 30 körer, ett stort konsertutbud – men också ett omfattande socialt arbete, för alla åldrar. Det är möjligt tack vare våra medlemmar.