Foto: Kyrkbyrån

John – från bilnörd till cykelinspiratör

Nyhet Publicerad

Han älskade bilar redan som barn, gjorde karriär i fordonsbranschen och njöt av att köra BMW. Idag har han cykelaffär på Hönö och vill inspirera fler att rulla fram för egen maskin. Sin egen bil har han sålt.

John Agnesson

Namn: John Agnesson, 41
Bor: I Kungsladugård och på Hönö
Familj: Hustrun HannaKristin, Hedvig 7, Ines 4 och Fride 8 månader.
Aktuell: Bytte liv från karriär i fordonsbranschen till cykelhandlare
Ledord: Förnöjsamhet

På öarna rullar allt fler elcyklar och hojar av annorlunda snitt. Lådor fram och bak, flak, tandem och hopfällbart. En som i högsta grad bidrar är John Agnesson, hängiven fordonsentusiast. I en ombyggd ladugård, nära Hönö kyrka, har han numera butik och cykelverkstad.

Att John skulle ägna sitt yrkesliv åt cyklar var långt ifrån självklart för några år sedan. Som fordonsingenjör gjorde han karriär på Volvo Lastvagnar, samtidigt som tankarna började gnaga.

– Vi la tusentals timmar på att utveckla detaljer som snart skulle behöva uppdateras igen. Jag kände allt mer att vi inte kan fortsätta som vi gör, att utveckla tunga bullriga fordon som är glupska på energi och kräver massor av plats.

Tveksam till elbilar

 – Elfordon kommer ju allt mer, men det är lika tunga fordon och så finns aspekten med batterier som kräver råvaror. Till exempel kobolt, som det kommer att bli brist på redan 2020 om elbilsutvecklingen fortgår, enligt forskare. Jämfört med en elcykel har en elbil uppemot 200 gånger så stort batteri.

John har länge haft intresse för cyklar. Han har tidigare importerat till sig själv och sina närmaste och gjort otaliga modifieringar och anpassningar. Cykelaffären var till en början ett sätt att ta hobbyn till nästa nivå.

Steget var längre att sluta på Volvo. Han tog tjänstledigt ett halvår medan han startade firman, sedan sa han upp sig. Det var 2016 och han har aldrig ångrat beslutet.

– Det har gett mig ett utifrånperspektiv när det gäller hetsen kring att jobba. Hur ska man räcka till i det stora maskineriet? Jag kunde inte ens att hålla jämna steg med mejlen i inkorgen.

– Jag har fått frågan hur jag kan slänga bort min ingenjörsutbildning och min kompetens, men jag ser inget bättre sätt att använda den än att bidra till miljövänliga transporter.

John och hans fru HannaKristin är båda uppvuxna på Hönö. De bor med sina barn i Kungsladugård i Göteborg och tillbringar de flesta helger och somrar på ön. Resorna klarar de med lastcykel eller cykelvagn för att transportera barnen.

– Det tar i snitt 45 minuter från Lilla Varholmen till Göteborg. I rusningstid går det fortare än med bil, speciellt om man lägger till tid för att leta parkering. Efter cykelturen är dessutom all eventuell stress som bortblåst.

Senaste bilen, en BMW, sålde John 2014. Sen dess har familjen hyrt bil några enstaka gånger per år.

– Framför allt då vi ska ta oss till min syster i Smålands djupa skogar. Dit finns varken cykelvägar eller kollektivtrafik.

Jag vill inte ge pekpinnar eller dåligt samvete, men kan jag inspirera någon är jag glad.

Tron påverkar

John är engagerad i kyrkan och konstaterar att hans gudstro har påverkat livsvalen.

– Utan tron hade jag kanske inte vågat släppa min identitet som fordonskonstruktör. Sen finns en aspekt av min tro att jag vill sätta barnen och samhällets svagaste i fokus. Jag tycker att cykeln bidrar till jämlikhet och rättvisa, dels för att den inte kräver någon åldersgräns, dels inte marginaliserar dem som inte själva kan eller vill cykla.

Men John är inte naiv. Han inser att alla inte plötsligt kan välja bort bilen och börja cykla i alla lägen. Han arbetar lite mindre än heltid, vilket ger tid för familjen och barnen, hans tydliga prioritering. Johns fru, som arbetar som läkare, är just nu föräldraledig.

– Vi har inte en superstor gemensam inkomst, men vi klarar oss och drar ned på kostnaderna. Till exempel har vi ju ingen bil, att ha bil är ofantligt dyrt.

– Jag är oerhört tacksam för det liv jag lever nu. Det är en förmån och en frihet, bland annat från stress.

Livet är ett smörgåsbord, man kan inte välja allting.

Ansvar för sitt liv

 – Jag försöker ta ansvar för vad jag fyller mitt liv och mitt hjärta med. Från så många håll matas vi med att vi blir lyckliga bara vi får mer pengar, prylar, resor, nöjen och så vidare. Jag tror hemligheten ligger i att vi aktivt behöver avstå från något för att få det vi verkligen vill ha. De senaste åren har jag sagt nej till en hel del som är ”mainstream”: karriär på Volvo, bil, flygresor och mycket av prylkonsumtion. Det kan sammanfattas med att det har med oljeberoende att göra. Å andra sidan får jag mer tid för min familj och andra människor.

Idag är jag mer närvarande och glad. 

John är ödmjuk och noga med att inte främst. som pretentiös, präktig eller någon ”superman”.

– Jag vill inte ge pekpinnar eller dåligt samvete, men kan jag inspirera någon är jag glad. 

Några kunder kommer in i butiken. En familj från Syrien hälsar igenkännande. De behöver köpa ett nytt däck. I samarbete med kommunen och Missionskyrkans språkcafé har John renoverat cyklar som nyanlända sedan fått.

– Jag ser vad cykeln betyder även för dem, det är roligt när människor blir mer fria att kunna röra sig, säger John.


Text: Cecilia Sundström Foto: John Eliasson
Publicerad i Lokalbladet Öckerö 25 april 2019

Foto: Kyrkyrån

MEN HUR FUNKAR DET UTAN BIL?

 

Hur gör ni när ni storhandlar?

– Det gör vi i princip aldrig, men det är inga problem med en lådcykel eller cykelvagn. Samma med avfall från cykelaffären till tippen och återvinningen.

Åker ni spårvagn, buss och tåg?

– Ja, det gör vi. När jag reser själv har jag ofta med en hopfällbar cykel. Om barnen är med lastar vi dem och mycket mer i vår multivagn. 

Hur klär ni er på cykeln i regn, kyla, blåst, värme?

– För min del lätta skalkläder, ett underställ och en tröja. Med elcykel blir man inte lika varm, då har jag ibland en regnoverall om det är kallt. Min fru behöver varmare kläder, till exempel en dunjacka.