Katarina församling på Söder i Stockholm förändrades på många sätt under Olle Carlssons tid. Femton år som präst, sedan tio år som kyrkoherde, innan han gick i pension häromåret.
Under dessa år har det tidvis stormat, eller åtminstone fläktat rejält, både kring honom som person och den Allhelgonamässa, senare Katarinamässa, som lockat så många människor till kyrkan.
Dramatisk förändring
– Det är dramatiskt när en vanlig församling går från 20-30 besökare i söndagsgudstjänsten till 500-600, säger Olle.
– Det som hände i Katarina var inte så dramatiskt när det gäller tron. Det som ändrades dramatiskt var formen, hur man gör en gudstjänst, och där kan man gå rätt långt. Det handlar om att välja liturgi, musikstil, att använda ord som folk begriper.
I Katarina församling kan det innebära att frivilliga delar ut nattvarden, att musikvalet är brett och att inbjudna, mer okonventionella gäster, står för predikan. Till exempel har både Jonas Gardell och Petra Mede talat där.
Så vad är hemligheten?
– Det handlar mycket om delaktighet och frivillighet, fortsätter Olle. Kyrkan behöver förändring, dels av gudstjänsten, dels socialt och kulturellt. Men alla förändringar togs inte väl emot från alla håll.
– Kyrkan kan vara fungerande, men åldrande, och nya grupper kommer inte in. Överallt har kyrkan varit van och duktig på att ta hand om människor som mår dåligt, som har vissa behov. Det är svårare med dem som är framgångsrika och som vill förändra. Jag möter så många som vill bidra ideellt, det är personalchefer, reklambyråer – alla sorters människor.
– Det handlar om delaktighet, därför ska vi fånga upp de ideella. Men Svenska kyrkan har många anställda, ganska god ekonomi fortfarande och att det är jobbigt med frivilliga. Speciellt de som ställer krav och har idéer. Andra mår psykiskt dåligt och matchningen med lämpliga uppdrag kräver skicklighet – att inte lova för mycket. Visst är det komplicerat och det kostar, men vi måste. Och underskatta inte kaffekokningen! säger Olle med eftertryck.
– Det är inte bara i kyrkan det är känsligt med förändring. Vi stöter på samma typ av hjulspår på andra håll i samhället. Särskilt kring institutioner som är gamla och betyder mycket – skolor, sjukhus, kyrkor... Jag pratade med en person igår som sa att det är precis samma i frikyrkan. Alla starka grupper känner sig hotade av det man inte känner igen.
– Men det är ju fantastiska människor som är låsta! Vi är alla en del av det. I grunden är det ett mänskligt beteende.