Fredagkväll – på väg ut i natten

– Min dotter är bara 11 ännu, men jag vill att nattvandrarna ska finnas kvar när hon blir större, därför engagerar jag mig redan nu, säger Anna Renblad, en av Öckerös nattvandrare.

 

FREDAGSKVÄLL. Runt om på öarna samlas ungdomar på olika håll. Medan de flesta vuxna landat bekvämt i soffan efter en jobbvecka, träffas kvällens nattvandrare klockan 21. De tar på  de gula jackorna, fyller fickorna med godisklubbor och postar ett inlägg på Facebook om att de är ute ikväll. Där finns även ett mobilnummer där de kan nås. 

Den här fredagen är det Anna Falk, Anna Abrahamsson och Sara Karlsson som ses. Anna Falk är ”ankare”. 
– Vi är alltid minst två när vi går ut, varav en lite mer erfaren nattvandrare, ett ”ankare”. Ungdomarna är glada att se oss och ibland ringer de efter oss. Förut drog sig några undan när vi kom, men inte nu längre. En godisklubba är alltid kontaktskapande, konstaterar de leende. 

Vad är det som får er att lämna tevesoffan och Skavlan en fredagskväll?

– Det är socialt och trevligt! Dessutom får man vara ute och röra på sig, säger Sara som är ute för tredje gången.
– Det ger tillträde till platser dit jag som mamma kanske inte skulle komma annars. När man kommer i den gula jackan, får man lov.

Nattvandrarna får ett bidrag från kommunen, till bensin och utbildning, och tar emot frivilliga gåvor. Närmare våren och veckorna före påsk blir det fler nattvandringar. Då sponsras de av olika företag och har både mackor, festis och godis att bjuda på.
– Förra året fick vi även bjuda några poliser som var här ute nattetid. De hittade ingenstans att handla och var jätteglada för en macka, berättar Anna Falk med ett skratt.

HAR LITE KOLL. De pratar med ett gäng på sina mopeder.
– Vi frågar hur det är, kommer med lite förmaningar. Om lyset, hjälmen, moppen ... Det är en balans, vi jagar dem inte, men har lite koll. 

Rutten för kvällen varierar. De brukar titta förbi på fritidsgården, skolgårdarna, Malmgrens, Klåva och andra ställen där ungdomar samlas. Ikväll blir det även ett stopp på café Nyfiket i Hönö kyrka. Vår och sommar svänger de ned till badplatserna.

 

Det är jättemysigt, det är därför man inte slutar.

Nattvandrarna har lite första hjälpen, plåster och sånt med sig. De lyssnar eller ringer en förälder om någon är ledsen, eller har druckit. Men de ingriper inte på något sätt. Anna Falk och Anna Renblad tycker att det dricks mindre alkohol än förr.
– Det är sällan vi träffar på några som är påverkade.

VILL GÄRNA BLI FLER. Vuxenvandrarna på Öckerö har funnits sedan 2006, innan dess hade kommunen fältassistenter ute. De som var med från början har sen länge vuxna barn.
– Man kommer inpå de unga, det är ett sätt att komma nära. Det är jättemysigt, det är därför man inte slutar, säger Anna Falk.
– Vi behöver bli lite fler. Ibland är vi med på föräldramöten på skolorna, då anmäler sig alltid ett gäng. Det är ju inte så mycket tid det handlar om. Om många föräldrar gick en fredag eller lördag per termin skulle vi täcka upp alla helger direkt.
– Många säger: ”Mina barn är inte ute på helgerna”, men man kan ju gå med ändå. Oavsett om man har yngre barn eller vuxna eller inga barn alls. Alla vuxna över 25 år med gott omdöme är välkomna! Och gärna äldre! Vi går ju för andra, för alla som bor här ute, säger de samstämmigt.
– Det handlar också om att vara en vuxen för dem som kanske inte har en närvarande vuxen hemma, säger Anna Renblad, ordförande för nattvandrarna på Öckerö. 

Ikväll är det lugnt och lite kallt, och framåt midnatt skiljs man åt. Ankaret tar med sig mobilen och är beredd att åka en runda till om någon skulle höra av sig. 
– Många har klockan 23 eller 24 som tid när de ska vara hemma, då blir det färre ute. De som kör bil eller moped brukar vara ute längre.

Är det viktigt att ta ansvar?

 – Ja, som en vanlig vuxen. Det handlar inte om att lägga sig i. Det handlar om att bry sig om. Vi har så go’a barn här ute!


Text: Cecilia Sundström
Bilder från Facebook

NATTVANDRARNA ÖCKERÖ

Vill gå med en kväll? Hör av dig!
telefon: 0706-06 73 15
e-post: ockero@vuxenvandrarna.se
facebook: Nattvandrarna Öckerö
www.vuxenvandrarna.se
Swisha ett bidrag: 123 305 22 71