Foto: Erika Emanuel

Diakoni - Gemenskap - Engagemang - Behöver du hjälp?

Diakoni kan förklaras som "kristen tro i handling". All diakoni utgår ifrån tanken att vi människor behöver varandras stöd och hjälp.

Diakoni är omsorg om medmänniskan, grundad i Kristi kärlek och uttryckt i närvaro och handling. Vi är sedda och älskade av Gud. Av det vi får vill vi ge. Gud, som först har älskat oss, betror oss om att älska vår nästa som oss själva. Diakoni är inte en verksamhet i sig utan vi vill att den ska genomsyra allt som händer i församlingen. Vi vill försöka se Kristus i dem vi möter och räkna med att varje människa både behöver få ta emot och har något att ge.

I många församlingar finns diakoner anställda, som har ett särskilt ansvar för att samordna och arbeta med församlingens diakonala arbete. Men det är samtidigt hela församlingens uppgift att ha ett diakonalt perspektiv.Som kristna ska vi inte hålla tyst när vi ser människor lida. Den inställningen delar vi med många människor över hela jorden, både troende och icke-troende. Och vi ställs inför samma verklighet: att livet kan vara riktigt jobbigt. När pengarna inte räcker till, när sjukdom och smärta gör livet svårt, när myndigheter eller andra människor behandlar människor orättvist. Då ställs vi inför samma frågor som alla andra: Räcker jag till? Vad kan jag göra? Kan någon hjälpa mig?

Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ Kungen skall svara dem: ’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.
Matteusevangeliet 25 kapitlet, versarna 37-40

VI ÄR INTE ENSAMMA I KAMPEN

Jesus umgicks med människor som ingen annan ville ha något att göra med. Han såg den som var osynlig. Han brydde sig inte om ifall människor var kriminella, smutsiga eller rena, sjuka eller friska, fattiga eller rika eller nationalitet. Jesus kallade sig själv för en tjänare och sa åt oss att göra som han. Därför vill vi försöka se och möta varje människa med samma respekt och kärlek som Jesus gjorde.

NÅGRA ORD FRÅN MÄNNISKOR SOM MÖTT DIAKONI I PRAKTIKEN:

”Det doftar kaffe och jag slår mig ner bredvid en vän. Så skönt att få ses varje vecka, prata både väder och viktigheter. Vardagslyx men också livsluft. När jag inte dyker upp är det alltid någon som ringer och hör hur jag mår.”

”Budgeten räcker nästan till det nödvändiga. Men det vore fint att kunna ge mina barn lite mer av semester, någon utflykt eller annat som kan bli ett minne för livet - ett minne av annat än extrapriser och kuponger”

”I natt blev det nästan ingen sömn alls. Att få prata vaknätter, trotsålder och amning med en annan vuxen gör att jag känner mig lite mindre ensam och lite mer som alla andra älskande men dödströtta småbarns föräldrar.”

”Jag har inte vågat berätta om hur det är hemma. Men i det här rummet stannar alla ord. Här finns ingen journal, ingen tar betalt eller ber mig visa legitimation.”

”Orkade knappt upp ur sängen idag. Det kändes omöjligt. Att få prata om hur det känns gör det inte bra igen, men det är en tröst att någon orkar lyssna och inte byter samtalsämne.”

”Vi var hos min handläggare idag. För första gången satt någon mer än jag på min sida av skrivbordet.”

”Jag tror inte direkt på Gud. Men att någon ber för mig känns ändå märkligt trösterikt.”

”Dukade fram en extra tallrik idag igen. Glömde att du var borta. Tur att jag ibland får prata om dig med andra, som också saknar.”

Diakonernas smycke

Foto: Magnus Aronson /Ikon

Ringen symboliserar Fadern som omsluter allt. Korset symboliserar Jesus. Duvan symboliserar den Heliga Anden men också Noaks duva som kom med bud om nya möjligheter och liv. Ett hopp!

Den här sidan ligger på hemsidan för Nylöse pastorat där Angereds, Bergsjöns, Kortedala och Nylöse församlingar ingår. Inom kort finnas länkar till församlingarnas egna sidor om diakoni.

Diakoni i Angereds församling

Diakoni kan förklaras som "kristen tro i handling". All diakoni utgår ifrån tanken att vi människor behöver varandras stöd och hjälp.

Diakoni i Kortedala församling

Diakoni betyder tjäna. Vi ska tjäna Gud och vi ska tjäna varandra med Kristus som förebild.

Diakoni i Nylöse församling

Diakoni är kyrkans omsorgstjänst, grundad i Kristi kärlek och vill genom barmhärtighet och solidaritet möta människor i alla livets skeenden,

Två personer håller om varandras händer.

Diakoni i Bergsjöns kyrka

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och den värld vi lever i.