Utmärkelser till Margareta Grape och Agnes Abuom

Margareta Grape, tidigare internationell chef på Svenska kyrkan, och Agnes Abuom, ordförande i Kyrkornas världsråd, har tilldelats Stefansmedaljen respektive S:t Eriks plakett av ärkebiskop Antje Jackelén.

Detta skedde vid en högtidskväll igår i samband med den pågående ekumeniska helgen i Uppsala och i närvaro av Kyrkornas världsråds exekutivkommitté och ett 100-tal ekumeniska gäster. Kyrkornas världsråd firar i år 70-års jubileum samtidigt som det uppmärksammas att det är 50 år sedan dess generalförsamling ägde rum i Uppsala 1968.

Margareta Grape var internationell chef på Svenska kyrkan 2003-2011 och blev därefter chef för Kyrkornas världsråds FN-kontor i New York. När Vatikanen med påve Franciskus i spetsen och Lutherska världsförbundet bestämde sig för att tillsammans uppmärksamma reformationens 500-årsminne i Sverige 2016 var Margareta Grape projektledare för Svenska kyrkan. 2017 fick hon H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band ”för framstående insatser inom svenskt och internationell kyrkoväsen”.

Ärkebiskopens motivering till Stefansmedaljen:
För utomordentliga tjänster och ledarskap inom det internationella arbetet och ekumeniken för Svenska kyrkan och Kyrkornas världsråd, för stora bidrag vid bildandet av ACT alliansen, liksom för enastående prestationer i samband med det historiska högtidlighållandet av 500 år av reformation i Lund och Malmö 2016.

Margareta Grape är den tjugosjätte mottagaren av medaljen.

Stefansmedaljen instiftades den 1 oktober 1990. Ärkebiskopen delar ut den till företrädare för och medlemmar av Svenska kyrkan, för förtjänstfulla insatser i kyrka och samhälle. Medaljen är av förgyllt silver i form av en spetsoval, och uppkallad efter den förste ärkebiskopen av Uppsala, Stefan, som verkade år 1164-1185.

2013 valdes Agnes Abuom, som första kvinna någonsin, till ordförande för Kyrkornas världsråd. Hon hör till Anglikanska kyrkan och har tidigare varit Afrika-president för Kyrkornas världsråd. Agnes Abuom flydde från sitt hemland Kenya i slutet av 1970-talet och kom då till Sverige. Här började hon studera missionsvetenskap och disputerade i Uppsala med en avhandling om Kenyas kristna råd, “The Role of Non-Governmental Organizations in Development”. När hon sedan återvände till Kenya spelade hon en framträdande roll i arbetet med en ny konstitution.

Ärkebiskopens motivering till S:t Eriks plakett:
For exceptional contributions to and leadership in the ecumenical movement, especially through the World Council of Churches as well as long-standing faithful work for justice, peace and the life of the Church – on the African continent and globally, providing inspiration for women and men all over the world.

Agnes Abuom är den tjugofjärde mottagaren av plaketten.

S:t Eriks plakett är instiftad av ärkebiskopen och stadgarna är fast­ställda den 22 januari 1996. Ärkebiskopen utdelar plaketten till utländska medborgare och företrädare för andra kyrkor. Den kan tilldelas den som i det ekumeniska samarbetet gjort viktiga insatser för kyrkans enhet, bland Svenska kyrkans systerkyrkor, inom biståndsarbetet eller bland svenskar i utlandet. Den som på ett förtjänstfullt sätt arbetat för fred, för jämställdhet och mot diskriminering kan även tilldelas plaketten.