Umeå blir första Krav-certifierade kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan i Umeå är den första kyrkan i Sverige som KRAV-certifieras.

– Det är jätteroligt att vi nu är godkända! säger Carolina Paulson, samordnare för KRAV och Fairtrade, Svenska kyrkan i Umeå.

Svenska kyrkan i Umeå är den första kyrka som KRAV-certifieras i Sverige. Det innebär bland annat att minst en fjärdedel av inköpta råvaror är ekologiska och miljömärkta.

– Nu ligger ett stort arbete framför oss med att fortsätta att uppfylla kraven, konstaterar Carolina Paulson, samordnare för KRAV och Fairtrade och medlem i miljögruppen Svenska kyrkan i Umeå.

Det är serveringsköket i Umeå stadsförsamling som tredjepartscertifierats och godkänts av KRAV. Köken i Mariakyrkan, Ålidhemskyrkan, Tegs kyrka, Västerslättskyrkan, Ersbodakyrkan och Backens prästgård är kedjecertifierade.

KRAV-certifieringen är ett av delmålen i den miljödiplomering som Svenska kyrkan i Umeå arbetat med under två år. Den 20 juni tog de sex församlingarna, förskolorna, kyrkogårdarna och kansliet emot sina diplom vid en ceremoni för alla anställda. I kyrkans arbete med hållbarhet ingår allt från resor, renoveringar och skötsel av kyrkogårdar till vilket kaffe som serveras efter gudstjänsten och vilka råvaror som används.

fakta

Svenska kyrkan i Umeå är certifierad för en stjärna. Det betyder att minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-godkända livsmedel.

 

KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Det innebär att djuret levt ett bra liv, grödorna odlats miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden har en bra arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med genetiskt modifierade organismer (GMO).