En flaggstång med svenska flaggan mot blå himmel.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Svenska kyrkan tilldelas en fana

Nyhet Publicerad

Nationaldagen firas traditionsenligt vid Sollidenscenen på Skansen och i SVT1 med musikunderhållning och i närvaro av kungafamiljen. Ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkans ungas ordförande Tova Mårtensson tar emot en fana av kungen.

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Programmet på Skansen innehåller bland annat tal till Sverige av Kung Carl XVI Gustaf, flagghissning, fanutdelning och nationalsången.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag delar ut fanor till tio stora riksorganisationer och/eller paraplyorganisationer som representerar en bredd av olika verksamheter. I år är Svenska kyrkan en av dessa tio. Riksdagens talman Andreas Norlén är ordförande för Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Stiftelsen ansvarar för det officiella nationaldagsfirandet på Sollidenscenen. 

Tapto med Arméns musikkår

Firandet på Skansen börjar omkring kl 17.15, i samband med festtågets ankomst. Festtåget går från Kungsträdgården till Skansen. Kungafamiljen anländer med kortege till Skansen kl 18.30. I festtåget från Skansen åker gäster, däribland ärkebiskop Martin Modéus. Gästerna deltar i kungaparets nationaldagsmottagning på Nordiska museet. Nationaldagsfirandet avslutas med tapto från Nordiska museet med Arméns musikkår. 

Nationaldagsfirandet sänds i SVT1 och SVT Play klockan 20.00. 
 
Läs mer om nationaldagsfirandet på Skansen på nationaldagen.se.