Snart öppnar årliga Göteborg Film Festival som pågår 27 januari - 6 februari. Svenska kyrkan delar som vanligt ut ett filmpris till en svensk spelfilm eller dokumentär. Prisutdelningen sker i anslutning till vinnarfilmens första visning på festivalen och omfattar 50 000 kronor och en statyett, ikonen Angelos, av Erland Forsberg.
Följande filmer är nominerade till Svenska kyrkans filmpris:
Ouaga Girls: Theresa Traoré Dahlberg
Shapeshifters: Sophie Vuković
Citizen Schein: Kersti Grunditz Brennan, Jannike Åhlund, Maud Nycander,
Dröm vidare: Rodja Sekerzök
Exfrun: Katja Wik
Epifanía Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia
Systrar bakom galler: Nima Sarvestani
Den enda vägen: Manuel Conchas
Rum 213: Emelie Lindblom
Trafikljusen blir blå imorgon: Ragnhild Ekner
Min mor Maj: Wechselman
Vykort från Petrokemin: Simon Borka Gunnarsson
The Intertia Variations: Johanna Saint Michaels
Ingen tid för kärlek: Bengt Löfgren och Bo Sjökvist
Pearl of Africa: Jonny von Wallström
Sameblod: Amanda Kernell
tema Gudar och människor
Ett temafokus som 2017 års filmfestival bjuder på är ”Gudar och människor” med en rad filmer som anknyter till tro och religion. Hela 19 filmer finns med i sektionen, vilka beskriver, ger perspektiv på eller utmanar olika religioner.
Tre filmvisningar - tre religioner
I ett samarbete mellan festivalen och Interreligiösa rådet i Göteborg arrangeras även filmvisning i en kyrka, en synagoga och en moské. Till fokusområdet hör även flera seminarier, se nedan.
Söndag 29/1 kl 15 Göteborgs synagoga, Östra Larmgatan 12 Filmen Harmonia, en prisbelönt samtidstolkning av Första Moseboken i konserthusmiljö. Regissören Ori Sivan är för ett samtal efter filmen.
Måndag 30/1 kl 19.00 Göteborgs Domkyrka, Västra Hamngatan/Kyrkogatan I Domkyrkan visas den franska filmen Son of Joseph, en lekfull biblisk drift med samtiden, regisserad av den oefterhärmlige Eugene Green. Visningen följs av ett samtal lett av Svenska kyrkans Mikael Ringlander.
Onsdag 1/2 kl. 18:30 Göteborgs moské, Myntgatan 4 I Göteborgs moské visas den amerikanska ”buddy cop”-komedin American Sharia i ett amarbete med Unga muslimer. Filmen är den första som producerats på bolaget Halalywood, startat av filmens regissör Omar Regan, för att verka mot islamofobi i samhället. Regan kommer finnas med för samtal efter filmvisningen.
Seminarier
Fokus Gudar och människor – Är det möjligt att filma Gud?
Tisdag 31/1 kl. 17.00-17.45
Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg
Sedan filmens födelse har den varit tätt sammankopplad med religion och tro. Ingmar Bergman, Pier Paolo Pasolini, Mohsen Makhmalbaf och Kim Ki-duk är bara några av alla filmskapare som brottats med sin egen tro eller intresserat sig för teologi och religionsutövning. I årets fokus Gudar och människor visas en rad nya filmer som anknyter till tro och religion på olika sätt, och festivalen arrangerar även filmvisningar i en kyrka, en synagoga och en moské. Men vilken är religionens roll i den samtida filmkulturen, och vilken är filmens roll i religionen? Hur har tro, gudar och religion skildrats i filmhistorien och vad har fungerat – och inte fungerat? Vi har samlat en kvintett kunniga personligheter, med olika tro och expertis, för att dela med sig av sina perspektiv på film och religion.
Medverkande: Ola Sigurdson, teolog och professor i tros- och livsåskådningsvetenskap; Anita Goldman, författare och journalist; Mohammad Muslim, imam och föreläsare, doktor i religionsvetenskap; Göran Greider, författare, poet, journalist; Yael Feiler, teaterregissör, dramaturg och översättare, forskare och universitetslektor vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid GU. Moderator: Anna Lindman, journalist och programledare, med inriktning på religions- och livsfrågor.
Arrangör: Seminariet genomförs i samarbete mellan Göteborg Filmfestival och Svenska kyrkan
Entré: Festivalpass
Fokus Gudar och människor – Tro och politik
Onsdag 1/2 kl. 13.00-13.45
Plats: Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9, Göteborg
I årets fokus Gudar och människor visas filmer som på olika sätt handlar om tro och religion, och i detta samtal medverkar några av regissörerna. Hur arbetar de med att skildra ett så mångfacetterat och känsloladdat ämne som religion på film; vilka är möjligheterna, utmaningarna och svårigheterna? I Son of Joseph anspelar Eugène Green på den bibliska familjehistorien. Omar Regan har gjort American Sharia i filmbolaget Halalywood, som han startat för att motverka fördomsfulla bilder av muslimer och islam. Elisabeth E. Schuchs The Book of Birdie utspelar sig i ett kloster och i The Preacher berättar Magdi Ahmed Ali om samspelet mellan en muslimsk predikant och de egyptiska myndigheterna. Här möts de i ett samtal om religion, politik och film.
Medverkande: Eugène Green regissör (Son of Joseph); Omar Regan regissör (American Sharia); Magdi Ahmed Ali regissör (The Preacher); Elisabeth E. Schuch regissör (The Book of Birdie). Moderator: Neta Norrmo, filmare, journalist och curator.
Arrangör: Seminariet genomförs i samarbete mellan Göteborg filmfestival och Svenska kyrkan.
Entré: Festivalpass
Seminariet hålls på engelska.