Replik på israeliska ambassadörens inlägg

Nyhet Publicerad

Ambassadör Ilan Ben Dov menar i sitt debattinlägg (4/9) att “Svenska kyrkans hållning är fientlig mot staten Israel”. Detta, liksom flera andra av ambassadörens påståenden, är helt felaktigt, och vi vill därför än en gång klargöra vår hållning. Att vara kritisk till den politik som för närvarande förs av ett lands regering är inte detsamma som att vara fientlig mot landet i sig. Det är grundläggande i all seriös debatt och diplomati.  

Ambassadörens anklagelser om Svenska kyrkans påstått aggressiva och fientliga hållning gentemot det judiska folket och staten Israel är kraftigt förvanskad. I ”Svenska kyrkans position om en hållbar fred mellan Israel och Palestina” som är antagen av kyrkostyrelsen står det att “Endast på fredlig väg kan konflikten nå en hållbar lösning. Det innebär en fred som garanterar såväl israeler som palestinier ett liv inom säkra och erkända gränser, där de har frihet och möjlighet att forma sin egen framtid. Svenska kyrkans syn på konflikten mellan Israel och Palestina grundas i folkrätten.” Är det detta som ambassadören anser vara fientligt och aggressivt? Inte någonstans eller någon gång har jag talat om Israel som en ”kolonialmakt som etablerades på ett territorium den inte har någon historisk anknytning till.” Detta är rent påhitt.  

Ambassadör Ben Dov vill gärna framställa Svenska kyrkans hållning som extrem. Men faktum kvarstår: vår hållning att ockupationen, som utgör det främsta hindret för utveckling i Palestina, måste upphöra, delas av merparten av det internationella samfundet, inklusive EU och svenska regeringar sedan decennier tillbaka. Det pågår en förskjutning av Israel-Palestinadebatten där ståndpunkter som tidigare ansetts mainstream nu kan utmålas som extrema. Svenska kyrkan kommer inte att låta detta skrämma oss till tystnad när rättigheter kränks. Vi står fast vid att folkrätten är ett fungerande rättesnöre som hjälper oss att se till olika aktörers agerande utan att fastna i invanda lojaliteter med ena eller andra sidan.   

Det är anmärkningsvärt att ambassadören förminskar begrepp som “dialog” och “hoppfull och hållbar fred”. Det visar med all tydlighet att han inte har någon kännedom om den verksamhet som Svenska kyrkan stöttar eller vilka våra lokala samarbetspartners är. För våra israeliska och palestinska partners innebär dialog att du möter den som inte tycker som du, som inte delar din världsbild eller bakgrund. Dialog innebär att du möter den du står längst ifrån för att försöka förstå den personens argument och åsikter. Dialog betyder att man inte är ute efter att polarisera eller klä på den andre argument som den inte har, eller försöker smutskasta en annan person för att själv få högre status.   

Vi kan lära oss mycket av det arbetet, även här i Sverige. Så att vi kan föra en öppen dialog, även med dem som inte tycker som vi – utan att vi smutskastar eller förvränger. I slutändan är det dialog som banar väg för möjligheterna till samexistens och fred. Svenska kyrkans inbjudan till Ilan Ben Dov om ett möte kvarstår.  

Karin Axelsson Zaar 
Chef för Mellanösternenheten 
Svenska kyrkan på nationell nivå