Såg ett inlägg från vår ordförande i utlandskyrkan i Skara Stift, Göran Sagen, i höstas på Facebook att man sökte medhjälpare till julbasarerna i några av utlandsförsamlingar inom SKUT=Svenska kyrkan i utlandet.
Fick en idé
Då fick jag plötsligt en idé, Varför inte? Har väl gått och tänkt på det ett tag att det skulle vara en bra erfarenhet som SKUT-ombud i Mullsjö/Sandhems församling. Det har ju en tendens att bli väldigt abstrakt när man ska informera om Svenska kyrkan i utlandets verksamhet annars.
fick napp i london och paris
Nyfiken som jag är så tog jag chansen och skrev till några olika utlandsförsamlingar. Och jag fick napp i London och Paris. Men hur ska jag kunna välja tänkte jag? Ibland får jag verkligen beslutsångest, men varför inte ta båda tänkte jag? Så på den vägen blev det, först London och sedan Paris. Tuta o kör bara!
Min första anhalt blev London på denna Grand tour som man kan uttrycka det. Att anlända till en ny plats med nya människor är ju alltid spännande och utmanande tycker jag.
London, Europas tredje största stad efter Istanbul och Moskva största stad med ytterområden med 12-18 milj invånare, en pulserande och utmanande stad med en mångkulturell mångfald. Inget ansikte är det andra likt här ”A melting Pot” kan man verkligen säga.
Hit anlände jag och närmare bestämt till kvarteren i ”Marylebon” där Svenska kyrkan i London ligger.
Utanför kyrkan köade lastbilarna med julmat
In som en virvelvind med en väldig fart så skulle jag vilja beskriva min första dag i Svenska kyrkan/Ulrika Eleonora svenska församling i London. Dörrarna stod vidöppna och den första jag möter är Kyrkoherden Eric Muhl som glatt hälsade mig välkommen dit.
Utanför dörrarna köade lastbilarna med julmat som skulle lastas av inför den annalkande Julbasaren.
Kavlade upp ärmarna och började bära
Så det var bara att kavla upp ärmarna och börja bära varor upp och ner för trappor och in och ut i olika rum och prång. Väl inne i de mysiga lokalerna mötte man och välkomnades man av övrig personal och ett stort antal frivilliga.
Aktiviteten var redan i full gång här inne så det var bara att kasta sig in i arbetet. Här skulle det strykas vackra Carl Larsson förkläden, dukar och övriga textilier, prismärkas varor, uppackning och uppsättning av varor, dekorationer och matlagning m.m.
Många av de frivilliga var svenska kvinnor som hade bott i London sedan många år liksom svenska studenter och au-pairflickor som upplevde Svenska kyrkan som sitt andra hem eller en kär mötesplats.
En kvinna hade varit entusiastisk frivillig i 50 år
En kvinna som jag mötte hade hjälpt till här inför julbasarerna sedan hon var 24 år och nygift med en engelsman. Det var 50 år sedan och uppenbarligen hade hon en lika oförtruten glödande entusiasm. Det kan man kalla en trogen och hängiven anhängare!
Hon var bara en av dem skulle jag vilja säga, allt från personal till volontärer var lika engagerade, helt fantastiskt! Det kräver sin man för att organisera detta återkommande inslag.