Martin Luther King-priset 2020 till Goda grannar

Nyhet Publicerad Ändrad

Projektet "Goda grannar" som ger rådgivning, samhällsinformation och språkundervisning för asylsökande och nyanlända har fått årets Martin Luther King-pris.

 

Projektet ”Goda grannar” är ett samarbetet mellan Svenska kyrkan på Södermalm, Stockholms moské och Islamic Relief. I motiveringen står bland annat att ”I en tid som präglas av ökad polarisering och mindre gemensamma ytor lyser ”Goda Grannar” upp som ett gott exempel på styrkan i att samverka. Här bär samarbete och tillit till varandra vägen mot en gemensam solidaritet och handlingskraft. De visar att det är möjligt att mötas från olika bakgrund, i respekt för varandras kultur och religion, och samverka för ett bättre samhälle.”

Verkar i Martin luther Kings anda

Martin Luther King-priset delas ut av Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen och Sveriges kristna råd, och går till en person eller organisation som verkat i Martin Luther Kings anda och för att uppmärksamma och fira de tidlösa värderingar som Martin Luther King kämpade för.

Projektet Goda Grannar startade 2015 och som ett sätt för Stockholms moské och Katarina församling i Stockholm att samarbeta kring natthärbärge för omkring 4000 transitflyktingar. Härbärget drevs av biståndsorganisationen Islamic Relief. Sedan dess har projektet växt och hjälper nyanlända och asylsökande på olika sätt för att lättare komma in i samhället. Bland annat med språkcafé, kontakt med myndigheter och i olika sociala projekt. Goda Grannar arbetar nu i flera delar av huvudstaden och med olika samarbetspartners.

Läs mer om projektet Goda grannar.

Läs mer om Martin Luther King-pris 2020.