Foto: Therése Weisz

Dirk Ficca, uppskattad kollega och vän, har avlidit

Nyhet Publicerad

Dirk Ficca, välkänd interreligiös profil och uppskattad medarbetare i programmet En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred, har efter en tids sjukdom avlidit.

Dirk Ficca, presbyteriansk präst med mångårig erfarenhet av interreligiös dialog och praktik, lärde känna ärkebiskop Antje Jackelén under hennes tid som gästprofessor i Chicago. Han blev en god vän och en av hennes förtrogna i rollen som biskop och sedermera som ärkebiskop. 

Förmåga att inspirera

2018 fick han vid sidan av Anna Hjälm ansvar för att utforma Svenska kyrkans program En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred.   
– Att arbeta med Dirk var alltid inspirerande. Han hade förmåga att se människor och inspirera, men också att utmana och få oss att ta nya, djärva steg tillsammans, säger Anna Hjälm.  

Dirk Ficca har under de senaste åren arbetat oavbrutet tillsammans många medarbetare och frivilliga för att etablera nätverket A World of Neighbours. Nätverket har nått och engagerat flera hundra praktiker från olika trostraditioner, som tydligt tar ställning för människor på flykt och ett välkomnande och inkluderande Europa.  

Fortsätt att göra gott i världen

Dirk Ficca insjuknade i slutet av augusti och dog den 21 december. Han blev 66 år och efterlämnar hustru och två vuxna söner. 
Lynda Ficca riktar en uppmaning till den stora skara människor över hela världen som berörts av hans liv: 
– Hedra Dirk genom att fortsätta att göra gott i världen, visa omsorg om andra och välj vänlighet och diplomati framför hat och splittring. 
 

På familjens uppmaning kommer en fond till minne av Dirk Ficca upprättas. Medlen som samlas in ska gå till nätverket A World of Neighbours. Mer information kommer.

Grafiska figurer i olika färger.

En värld av grannar

Genom programmet 'En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred' vill Svenska kyrkan främja fredlig samexistens och ett humant Europa, som präglas av social och andlig hållbarhet. Ett samhälle där människor värnar om sin nästa och försvarar demokratiska grundvärderingar – En värld av grannar.