Unga volontären Caroline i köket.
Foto: Thomas Stoor

Carolin var volontär i Köpenhamn: "Jag skulle verkligen rekommendera detta för andra ungdomar."

Tack var "Ung i SKUT" kunde Carolin prova att jobba en termin i Svenska kyrkan i Köpenhamn. Där mötte hon flera tusen besökare, och fick erfarenhet av att möta människor i olika åldrar och situationer.

Det började på ett ungdomsläger med Linköpings stift. Carolin fick frågan: ”Vet du om att du kan få jobba en termin i Svenska kyrkan i utlandet? Det kanske är något för dig?”. Och det var det!

Något senare träffade Carolin kyrkoherde Thomas Stoor från Svenska Gustafskyrkan i Köpenhamn, för en intervju i Linköpings domkyrka om möjligheten att komma som volontär till församlingen i Danmark. Och några veckor senare flyttade Carolin till sin lilla lägenhet på Folke Bernadottes Allé, strax intill Svenska kyrkan i Köpenhamn. Eftersom Carolins farfar kom från Danmark, så kändes det extra spännande att resa.

Svenska Gustafskyrkans församling tillhör Svenska kyrkan i utlandet. ”Ung i SKUT” är ett samarbete mellan Rådet för SKUT i Linköpings stift och en lokal utlandsförsamling, som tillsammans vill ge ungdomar från Linköpings stift möjlighet att vara volontär i en utlandsförsamling under en termin.

I Gustafsförsamlingen har Carolin fått hjälpa till med allt möjligt. Hon har bakat och stått i serveringen, hjälpt till med kyrkans barnverksamhet, varit gudstjänstvärd, sjungit i kyrkans kör och träffat massor av grupper och människor.

För Carolin var det ett stort steg att flytta utomlands, bo på egen hand och klara sig själv i vardagen. Det har varit en bra skola i att ”bli kompis med sig själv” säger hon. Ändå har det aldrig känts ensamt. Det lilla arbetslaget och närheten till Sverige har varit en trygghet.

En av de bästa upplevelserna under terminen var den stora julbasaren. Då kom drottningens syster, prinsessan Benedikte, och invigde, berättar Carolin. Efter veckor av förberedelser kom tusentals besökare under helgen för att handla, fika och uppleva svensk julstämning. Flera härliga konserter fick Carolin också uppleva i kyrkan, ibland i bänken, och ibland som deltagare i kören. 

Under sin termin har hon mött flera tusen besökare, och fått en stor erfarenhet av att möta människor i olika åldrar och i olika situationer.
– Kyrkan i Köpenhamn är verkligen en levande församling och en viktig samlingsplats för alla svenskar som bor i Köpenhamnsområdet, säger Carolin.

Snart är Carolin tillbaka på jobb i Sverige. I framtiden planerar hon att läsa till lågstadielärare eller fritidspedagog. Då kommer erfarenheterna från tiden i Köpenhamn att komma till nytta.
– Jag skulle verkligen rekommendera detta för andra ungdomar, säger Carolin. Månaderna i Köpenhamn gav inte bara inblick i det viktiga sociala arbete som Svenska kyrkan gör i utlandet. Det gav också många värdefulla erfarenheter inför framtiden - och en övertygelse som hon gärna vil sprida till andra: utlandskyrkan behövs!

Text och foto: Thomas Stoor

Två plåtar med ogräddade lussekatter.
Foto: Thomas Stoor