Biskop Johan: ”Jag känner stor glädje och ödmjukhet”

Nyhet Publicerad Ändrad

– Jag känner stor glädje och ödmjukhet, säger Johan Tyrberg som i söndags vigdes till biskop för Lunds stift. Vignings¬gudstjänsten i Uppsala domkyrka leddes av ärkebiskop Antje Jackelén i närvaro av Svenska kyrkans biskopar och utländska gäster.

I sin predikan vände sig ärkebiskopen till Johan Tyrberg och hon knöt också an till hans valspråk, Jordens salt:

Du blir biskop i en tid då de goda förväntningarna på kyrkan är många och starka. Många som själva tvekar att kalla sig kristna efterlyser kyrkans röst. De som irriterat frågar ”Varför säger eller gör kyrkan inget?” ger uttryck för att det behövs mer salt. 

Det behövs mer salt för att världens liv ska bära! Denna sommar som vi säkert kommer att minnas för den plågsamma kontrasten mellan särdeles generös solvärme och så många mörka nyheters iskyla har gjort det väldigt tydligt. Saltet som får livet att bära behövs. 

Här kan du läsa predikan i sin helhet >>

Biskop Johan Tyrberg beskrev sina känslor efter vigningen:
– Jag känner stor glädje och ödmjukhet över att ha blivit biskop i Lunds stift. De utländska gästernas närvaro gläder mig mycket. Det visar att vi är en del av en kyrka som finns i hela världen. Jag ser nu efter alla festligheter fram emot vardagen som biskop i vår kyrka. 

Läs mer om biskopsvigningen och biskop Johan Tyrberg på Lunds stifts webbplats >>