En ung tjej står och tittar på en lysande jordglob.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Att förändra världen

Nyhet Publicerad

Vem är du? Varifrån kommer du? Bekanta frågor för oss som längtar efter gemenskap med andra. Också vi placerar gärna varandra i olika fack och på olika ställen i kartan. Många av oss sverigefinländare har egna erfarenheter av fördomar.

Även under Jesu tid var människor förledda av fördomar. ”Kan det komma något gott från Nasaret?” frågade en blivande lärjunge när han hörde om Jesus för första gången.

Jesus satt inte människor i olika fack eller kritiserade dem. I stället för fördomar överskred han olika gränser med ord och gärningar. Med kärlek mötte han dem som stötts bort från gemenskapen. Han bjöd till sig många i alla avseenden oväntade personer. Han visade med hela sitt liv att varje människa är en Guds avbild, älskad av Gud.

Vilken rikedom att leva bland alla Guds avbilder. En har sina rötter i Finland, en annan i Sverige och ytterligare en annan i Nasaret. Våra rötter har format oss till de avbilder som är idag vi. Vi kallas till att med våra rötter följa Jesus fotspår: att möta och älska människor, dem som vi delar våra gemensamma rötter med och dem vars rötter är mer okända för oss.

Till denna inbjudan tar oss även fastetiden som börjar precis innan sverigefinländarnas dag. Då går vi bredvid Jesus mot Jerusalem, mot Jesu död på korset. Det blir en tid som på ett särskilt sätt vägleder oss att reflektera över vad det betyder att Gud har älskat oss så oerhört mycket att Gud dog för oss; att reflektera över hur detta är förknippat med våra liv och vad det leder oss till.

Vem är du? Du är skapad till Guds avbild och försonad. Gud har sänt dig till i sitt arbete att förändra världen.

Emma van Kersbergen, präst