Foto: Gustaf Hellsing IKON

Varför firar vi jul?

Advent är en tid av väntan och förberedelse. Sen kommer julen med sitt glada budskap och därefter nyår och trettondedagshelgen. Men vad är det vi firar egentligen?

Advent är kyrkans ord för ankomst. Den som ska komma är Jesus. Skälet till att detta firas så stort är att vi tror att Gud blev människa och att det betyder att vi kan lära känna Gud genom Jesus. Första advent är också kyrkans nyårsafton. Ett nytt kyrkoår inleds. Veckorna fram till jul är en tid då vi övar oss i att skapa utrymme för Gud i våra liv och i världen.

I vintermörkret firar vi julens under. Budskapet berättas med hjälp av julkrubban. Kring det nyfödda barnet samlas Josef och Maria, herdar och får. Änglar sjunger och en ny stjärna lyser på himlen. Denna bild bjuder  in oss att förundras över att Gud kommer till jorden som ett barn som behöver vår omsorg. Gud blir synlig i det sårbara och sköra.

En allvarlig dag i julfirandet är Annandag Jul då vi tänker på martyrerna och vilka konsekvenser tron kan få. Också idag lever många kristna under förföljelse.

Inför det nya året samlas vi till bön både på nyårsafton och nyårsdagen. På nyårsafton får vi minnas det år som ligger bakom oss, oavsett hur det blev. På nyårsdagen ser vi istället framåt. Vi ber för fred i världen och om hopp inför framtiden. Både det som ligger bakom oss och det som ska komma lägger vi i Guds händer.

På Trettondedag Jul uppmärksammar vi att några österländska stjärntydare når fram till stallet i Betlehem där Jesus finns. Traditionen säger att de var tre, för deras gåvor till barnet var tre. I kosnten avbildas de ofta som män i olika åldrar med härstamning från olika delar av världen. Stjärntydarna var också eftersläntrare, och det får vi också vara. Insikter tar tid.

40 dagar efter Jesu födelse firar vi Kyndelsmäss. Vi hör berättelsen om hur Maria och Josef bär fram Jesusbarnet i templet i Jerusalem. Kyndel betyder ljus, och  tidigare invigde man denna dag de ljus som skulle användas i kyrkan under de kommande året. Fortfarande är det en ljusfest som påminner om att Jesus är världens ljus. Kyndelsmäss avlslutar jultiden i kyrkoåret. Nu riktas blicken istället mot påsken. Men däremellan kommer fastan!