Råbelöfs kapell

Efter att i närmare hundra år ha varit degraderad till sädesmagasin blev Råbelöfs kapell på 1920-talet restaurerad av godsägare Gilbert Kennedy och åter tagen i bruk för gudstjänster. 1956 reste hans son, godsägare Douglas Kennedy, en klockstapel, och medel till en klocka insamlades. Korfönstret pryddes 1958 med en målning av Bo Notini. Kapellet har kvar sin medeltida dopfunt, och intressanta fragment av kalkmålningar – Vittskövlegruppen – har tagits fram.

Idag förvaltas kapellet av en stiftelse och är alltså inte församlingskyrka, men några gånger om året firar vi gudstjänst här, vilket varmt kan rekommenderas.

Råbelöfs kapell är en klenod som höll på att försvinna som sädesmagasin. Först på 1920-talet blev kapellet med rötter från 1200-talet restaurerad.

Råbelöfs kapell är byggd i typisk senromantisk stil med tornlöst långhus och rakslutet kor. Kapellet, som är byggt på 1200-talet, var en gång församlingskyrka för Råbelöfs församling. Då Råbelöfs och Fjälkestads församlingar gick samman 1835 byggdes kyrkan i Fjälkestad till och kyrkan i Råbelöf togs ur bruk. Kyrkans valv avlägsnades och kyrkan förvandlades till sädesmagasin. Detta räddade den troligtvis från förfall. Annars revs kyrkor eller förvandlades till ruiner sedan de upphört att fungera som kyrkor.