Foto: Linnea Kesti /Ikon  

Advent betyder ankomst

Vi väntar på att någon ska komma.

Har du tänt din adventsstjärna och börjat förbereda dig inför julen? Adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Vi kan förbereda oss på olika sätt, men för många är adventsmusiken och omtanken om andra självklara delar. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma.

Berättelser om Jesus liv

I kyrkan läser vi under de fyra adventsveckorna bibeltexter som berättar om olika tider och händelser knutna till Jesus liv. De handlar om hur Jesus kom med fred och om Guds rike som inte har några gränser utan är den kärlek som kan och vill förändra. De handlar också om Johannes döparen som gick före och visade vägen genom dopet, och om Maria som fick uppdraget att bli mamma till Guds son.

Adventstid kom till mitt ensamma hus, jag sätter i staken ett sparat ljus. Något ska ske bortom frostig advent, jag väntar en gåva som Herren har sänt.

Ur psalmen Adventstid av Carl Bertil Agnestig

Vi firar en över 2000 år gammal födelse

Under julhelgen firar vi sedan födelsen som ägde rum i Betlehem en natt för 2 000 år sedan. I Jesus blev Gud  människa och en av oss. Under midnattsmässan mellan julafton och juldagen berättas julevangeliet om Josef och Maria, deras resa till Betlehem och hur Jesus föddes i stallet där de blev tvungna att bo. Han föddes till fattigdom och flykt, och vi får tänka särskilt på alla de barn som idag föds under de villkoren.