Ukna kyrka

Högt över Uknadalen ligger Ukna kyrka - vakande över sjöar, skogar, åkrar och ängar, liksom över församlingens alla levande varelser - människor, boskap och vilda djur. Även ruinerna av gamla kyrkan, som anlades redan på 1200-talet, tronar högt över Uknadalen. Den kyrkan var i bruk ända fram till nuvarande kyrkas tillkomst på 1830-talet. Båda är väl värda ett besök. Vid ruinen finns informationstavlor och vid besök i kyrkan kan man be någon av kyrkvärdarna eller kyrkovaktmästaren att berätta lite.

Församlingens samlingar sker oftast i kyrkan eller i församlingshemmet. Det byggdes av  frivilliga krafter i början av 50-talet "för sockenborna i denna sköna dal att brukas i kyrklig gemenskap och sällskaplig samvaro till andlig och kulturell förkovran".
Under vår och sommar inbjuds även till gudstjänster i kyrkoruinen (gökotta och midsommardagsguds­tjänst), och en afton brukar vi mötas vid Vindommens strand och i Fuld gamla skola.

I gudstjänster, som anknyter till kyrkoårets särskilda högtider och i "vanliga" gudstjänster och mässor med musik och körsång, är vi tillsammans i både glädje, sorg och lovsång.

Genom luciatåg med församlingens barn, julkrubba i kyrkan och julgransplundring i församlingshemmet (detta trots att skolan försvann för några år sedan) ser vi att det finns en längtan att hålla församlingen levande även för kommande generationer.

Leif Johansson

Norra Tjusts pastorat