Foto: Julia Wennström

Fastlagen

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Fastlagen börjar med Fastlagssöndagen 19 februari. Förr var det festens och glädjens tid. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Fastlagen

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det festens och glädjens tid. 

På 1500-talet införde man en lag -fastlagen. Den sa att man tidigast fick börja firandet sex dagar innan fastan.
Fastlagen var ett farväl till festligheter innan fastan började. Den tiden firades med ett överflöd av mat och dryck. Man vill ju vara så mätt som möjligt när fastan började. Under senare tider har man tre dagar.

Under de här tre dagarna har det traditionellt varit stort fokus på mat och fest, som ett sätt att förbereda sig på fastan och njuta av allt som man kommer att sakna under fastan. 

Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Fastlagssöndag 19/2

Fastlagen börjar med en fastlagssöndag. Det som vi i dag kallar för fastlagssöndagen, var den dag då Jesus och lärjungarna påbörjade vandringen mot Jerusalem och därför är temat på fastlagssöndagen ”Kärlekens väg”. 

Fettisdagen 21/2

Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Under fastlagen har det alltid varit vanligt att äta bullar på alla håll och kanter. Förr var det här sista chansen att äta upp sig inför fastan som börjar dagen efter, på askonsdagen. Namn och utseendet på bullarna har varierat men dem har bakats av vetemjöl. Idag kalla vi dem oftast för semlor.

Fettisdagen är den dag då vi av tradition äter en semla eller ett annat namn - fastlagsbulle.

Läs mer om fastlagen

Fat fyllda med semlor.

Fastlagen – dagarna före fastan

Fastlagen är tre festdagar innan fastan börjar. Förr var det ett sätt att äta upp sig innan den 40 dagar långa fastan. Fastlagen avslutas på fettisdagen då många firar genom att äta en fastlagsbulle eller semla.

Två personer är ute på långpromenad. Det är vinter och solen skiner.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.