Norra Ölands pastorat

Norra Ölands pastorat Besöksadress: Östra Kyrkogatan 9, 38731 Borgholm Telefon: +46(485)13111 E-post till Norra Ölands pastorat

Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt ger samma legitimitet, men i kyrkan ber vi också om Guds välsignelse över äktenskapet. För två personer som älskar varandra och vill leva tillsammans är oftast äktenskapet ett naturligt steg.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.

1 Kor 13:4–7, 13

Vill ni gifta er på norra Öland?

Boka vigsel hos oss
Vi ansvarar för bokning av kyrka, präst och musiker som är anställda hos oss. Det vanliga är att paret före vigseln träffar prästen för att samtala kring vigselns innebörd och gå igenom vigselgudstjänsten.

Hindersprövning
När ni bokar vigsel skall ni också kontakta Skattemyndigheten och ansöka om hindersprövning. Ni får då ett "Intyg om hindersprövning" som lämnas  till prästen före vigseln.

Kostnad
Att vigas i kyrkan kostar inget om man tillhör Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift. Kostnader för extra sång och musik kan dock tillkomma.

Planera vigseln
Vigselgudstjänsten har en fast struktur, men det finns möjlighet att till viss del påverka både valet av psalmer, böner och textläsning. Brudparet kan också fritt få formulera löftena i samråd med prästen, förutsatt att de fortfarande innehåller avsikten att "älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer dem åt".

Låna brudkrona
Om Du gifter dig i någon av våra kyrkor finns de möjlighet att låna den kyrkans brudkrona av oss. Kontakta oss om du är intresserad.

Lite mer information:

Kontakta oss för att boka eller prata om vigsel

Britt-Marie Brosgård

Församlingsexpedition och kansli, Kyrkogårdsförvaltning, Kyrkokamrer