Vigsel/ Bröllop

Bröllop är fest! Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner. Kyrkan ringer gärna i bröllopsklockor!

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Bild: Katarzyna/pixabay

Stor fest eller enkel högtid

Ofta planeras bröllopet långt i förväg, men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Det är gratis om minst ena parten är medlem i Svenska kyrkan. Paret tar med id-handlingar, utöver intyg om hindersprövning och vigselblankett från hemförsamlingen. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

Vigsel i Svenska kyrkan i Norge

Svenska kyrkan i Norge kan anordna vigsel, antingen efter svensk eller norsk hinderprövning. Villkoret är att minst ena parten är medlem i Svenska kyrkan och svensk medborgare. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och är den som fattar beslut i de olika momenten. Kontakta någon av församlingens präster för samtal om tidpunkt för vigsel och för möte.

Heligt förbund

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Det uttrycks med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.

Hindersprövning

Innan paret kan gifta sig måste ansökan om hindersprövning göras hos norsk eller svensk skattemyndighet.
Observera att det enbart är tjänstgörande präster i församlingen som kan viga ett par i Norge efter svensk hindersprövning.

Vigsel i Trondheim, Bergen eller Stavanger

Om du önskar vigsel i eller i närheten av Trondheim, Bergen eller Stavanger så kontakta vår resandepräst Anna Runesson (+47 412 91 456).

Festlokaler i Oslo

Vill ni fira vigseln med en bröllopsfest finns lokaler att hyra i Margaretakyrkan i Oslo. Kontakta expeditionen på tel. +47 23 35 32 50 för bokning.

Per Anders Sandgren

Direkt: +47 97 03 14 92