Stor fest eller enkel högtid
Ofta planeras bröllopet långt i förväg, men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Det är gratis om minst ena parten är medlem i Svenska kyrkan. Paret tar med id-handlingar, utöver intyg om hindersprövning och vigselblankett från hemförsamlingen. Förutom brudparet behövs egentligen bara vigselförrättaren och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.
Vigsel i Svenska kyrkan i Norge
Svenska kyrkan i Norge kan anordna vigsel, antingen efter svensk eller norsk hindersprövning. Villkoret är att minst ena parten är medlem i Svenska kyrkan och svensk medborgare. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och är den som fattar beslut i de olika momenten. Kontakta någon av församlingens präster för samtal om tidpunkt för vigsel och för möte.
Heligt förbund
Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Det uttrycks med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten. Ordning för Vigselgudstjänst finns i Den svenska psalmboken.
Hindersprövning
Innan paret kan gifta sig måste ansökan om hindersprövning göras hos norsk eller svensk skattemyndighet.
Observera att det enbart är tjänstgörande präster i församlingen som kan viga ett par i Norge efter svensk hindersprövning.
Vigsel i Trondheim, Bergen eller Stavanger
Om du önskar vigsel i eller i närheten av Trondheim, Bergen eller Stavanger så kan detta vara möjligt.
Festlokaler i Oslo
Vill ni fira vigseln med en bröllopsfest finns lokaler att hyra i Margaretakyrkan i Oslo. Kontakta expeditionen på tel. +47 23 35 32 50 för bokning.