Yoga+tro= sant?

Nyhet Publicerad

Charlotte Kristiansen Fladvad är en svensk tre-barns mamma som bor i Norge. Hon är också en kvinna som i hela sitt liv tyckt om att röra sig i dans och träning – det fysiska ligger nära till hands för henne.

När Charlotte var i artonårsåldern blev hon kristen och hon kände spontant att hon ville vara troende med hela sig – kropp, själ och ande. 

Som många andra har Charlotte haft tuffa upplevelser i sitt liv. I tonåren drabbades hon av anorexia och överdrivet tränande och i samband med ett av barnens födelse fick hon känna på depression.

Hon kände till yoga sedan tidigare och visste att yoga har en religiös dimension. Hon upplevde att det där fanns möjlighet att öppna upp för det gudomliga. Nu blev hon nyfiken på om det fanns andra som tänkte att yoga och kristen tro kunde hänga ihop. På så vis kom hon i kontakt med nätverket CrossYoga som är en rörelse där många olika kristna yogautövare kan mötas och samverka.

- Vi har den apostoliska trosbekännelsen som gemensam nämnare. Annars kan man vara allt från pingstvän till katolik. Det finns också olika yogainriktningar inom nätverket.

Acceptera tillvaron och sig själv
Charlotte berättar att ätstörningen hon brottats med lämnade efter sig en lång period av att inte kunna acceptera sin kropp, inte tycka om den. Också i den form av dans hon sysslade med kunde kroppen ibland upplevas som ett hinder för det hon ville åstadkomma. Genom yogan och tron att Gud älskar henne och ser på henne utan fördömande kunde hon också själv börja acceptera den hon är.

- Det innebär inte att yogan gör att allt blir bra och det svåra försvinner. Men för mig har det blivit så att jag orkar med det tuffa på ett annat sätt. Jag säger till Gud, nu kommer jag till dig som den jag är i dag med min kropp och mitt sinne. 

Genom yoga har jag lärt mig att använda kroppen och tystnaden på ett nytt sätt. Jag har kommit närmare att acceptera mig själv och tillvaron som den är.

Hon menar att samtidigt som Gud accepterar oss inbjuder han oss till utveckling och växt – det finns ingen motsättning i det. Det utrymmet finns också i yogan. Vi gör så gott vi kan och det är gott nog och samtidigt finns en utmaning och en möjlighet till att lära mer.

Yoga som bön och samvaro med Gud
Charlotte berättar att hennes dragning till det fysiska uttrycket gör att stillasittande bibelläsning och bön är en utmaning för henne. Men att be och vara i samvaro med Gud i rörelse, i andningen och kanske med något taktilt – att hålla i ett kors eller en sten är en form som hjälper henne. Hon berättar att hon efter att ha hört en andakt eller läst en bibeltext kan göra yoga som ett gensvar.

Att leva med tre små barn kan kanske komma i vägen för en regelbunden yogapraktik. Charlotte har övat sig på att inte lägga yogan sist – när allt annat är på plats. I stället kan hon lägga yogamattan utanför barnens sovrum, när de ska sova och vara närvarande samtidigt eller att låta den lilla vara med i sin vippstol när hon gör sina rörelser.

- Idealbilden som den framstår på Instagram, med den perfekta avskalade miljön, det rätta ljuset och den väl avvägda musiken – så behöver det inte alls vara skrattar Charlotte.

Barnet och solhälsningen
Charlotte undervisar också andra i yoga. I klassen välkomnas deltagarna att låta timmen vara en samvaro med Gud, i tacksamhet eller tillbedjan. Men hon är tydlig med att det är frivilligt. Det är upp till var och en vilken avsikt eller orientering man låter yogan få. Men hennes eget fokus är på att vi är värdefulla, älskade och unika. 

I yoga finns många olika kroppshållningar, positioner och sekvenser. Charlotte nämner några sådana som hon tycker är hjälpsamma i yoga med bedjande inriktning. Hon nämner till exempel olika rörelser som innebär att man böjer sig framåt som ett sätt att vara inför Gud eller barnets position där man ligger på knä, positioner där man lyfter armarna uppåt i böneställning eller håller handflatorna samman. Hon nämner solhälsningen som är en dansliknande sekvens som man till exempel kan göra till bönen Fader vår.

Hon menar att trots att yogan har sitt ursprung i Indien och i en annan religiös tradition är det den egna intensionen och inriktningen som avgör innebörden. 


Att ge vidare till andra
Charlotte har ett särskilt intresse för kvinnohälsa och menar att yoga kan vara välgörande genom att ge balans och harmoni i skeden i livet då hormonella förändringar kan ge en känsla av instabilitet.

- Det har jag själv erfarenhet av och jag vill gärna ge den kunskapen vidare till andra.

Charlotte nämner några bibelord som hon gärna återvänder till under sina yogaövningar: 

Psaltaren 37 vers 5 Lägg ditt liv i Herrens hand. Lita på honom, han kommer att handla. Lukas kap 1 vers 79 Han ska komma ner till oss från höjden, en soluppgång för dem som är i mörkret och i dödens skugga, och styra våra fötter in på fredens väg och Psaltaren 46 vers 11 Lugn! Besinna att jag är Gud.


Text:  Kristina S. Furberg
Foto t.v: Privat