En man och en liten flicka tänder ett dopljus i kyrkan.
Lyssna

Dop

Dopet är både en kärlekshandling och en fest för livet. Gud omfamnar den som döps och lovar att alltid vara nära honom eller henne, vad som än sker, under livets alla dagar.

Vill du att ditt barn ska döpas eller vill du själv döpas kontaktar du pastorsexpeditionen i god tid för att bestämma dopdatum. Efter detta kommer dopprästen att kontakta dig. Det är vanligt att man då bestämmer en tid för att träffas och tala om dopet. Då får du också möjlighet att ställa frågor och ta upp om du har särskilda önskemål omkring dopgudstjänsten.

När kan man döpa?

Dop kan ske i en vanlig gudstjänst eller i en särskild dopgudstjänst.

På söndagar firar vi som regel gudstjänst i kyrkan och då kan dopet ske i gudstjänsten. Då får församlingen också se och uppleva hur en ny medlem döps och välkomnas till gemenskapen.

Vi erbjuder också möjligheter till dop på lördagar och försöker så långt det är möjligt att se till dopfamiljens önskemål om datum.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Dopet kostar inget

Själva dopet kostar ingenting. Detta gäller både i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans. Dopklänning finns att låna och vi lånar gärna ut församlingshemmet för dopkalas där släkt och vänner kan samlas efteråt. Fråga om detta när du ringer för att bestämma dopdag.

 

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?