Nordmarkens pastorat Besöksadress: Storgatan 8, Församlingshemmet, 67231 Årjäng Postadress: Box 106, 67223 Årjäng Telefon: +46(573)13600 E-post till Nordmarkens pastorat

Är din gravsten säker?

Sommaren 2013 tog Centrala gravvårdskommittén, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fram nationella riktlinjer för vilken belastning en gravsten ska klara.

Under 2015 pågörjade kyrkogårdsförvaltningen i Nordmarkens pastorat ett trycktest på samtliga gravstenar. De gravstenar som inte klarar det uppsatta gränsvärdet kommer att säkras tillfälligt (6 månader).

En skylt kommer att sättas upp vid gravstenen som uppmanar anhöriga att ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen och ett brev kommer att skickas ut till berörda gravrättsinnehavare som finns registrerade i gravboken. I brevet finns två alternativ, att som gravrättsinnehavare själv åtgärda stenen eller låta kyrkogårdsförvaltningen åtgärda den. Om ingen anhörig har kontaktat kyrkogårdsförvaltningen eller åtgärdat stenen inom två år så kommer gravstenen att tas bort.

Håll utkik efter en skylt vid just din grav och tveka inte att kontakta oss om du har frågor.

CGKs monteringsanvisningar för nya gravstenar, särtryck kap 8-10

Kontakta oss om ni har frågor gällande er gravsten

Peter Söderback

Kyrkogårds-och fastighetschef