Konfirmand

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Om konfirmation

Vi erbjuder ungdomar i åk. 7 att konfirmationsläsa.
Att vara med i en konfirmandgrupp behöver inte betyda att du sedan konfirmeras. Du är med i en grupp av allmänbildande skäl och kan sedan välja att konfirmeras eller inte.

Konfirmation betyder bekräftelse, i detta fall bekräftelse av sitt dop. Förr konfirmerades nästan alla, konfirmationen var en övergångsrit från barndomstid till vuxentid. På sätt och vis har konfirmationen fortfarande den betydelsen, men undervisningen idag ser väldigt annorlunda ut om man jämför med 30 - 50 år sedan.
Konfirmandtiden är en del av vuxenblivandet eftersom vi lyfter fram frågor som hör till det kommande vuxenlivet, frågor som en vuxen person måste förhålla sig till på ett eller annat sätt:

• Vad är gott och vad är ont?
  • Hur förhåller jag mig till människor som inte tänker som jag?
  • Finns Gud?
  • Vad händer när vi dör?
  • Varför döptes jag och vad ska jag ha kyrkan till? osv....

Jag är inte döpt - får jag vara med ändå?

Du kan självklart vara med även om du inte är döpt. Däremot måste du vara döpt för att konfirmeras. Det kan du bli någon gång under konfirmandtiden.

Om du inte är döpt kommer du överens med din konfirmationspräst om var, när och hur det skall ske. Du bestämmer själv om dopet skall vara tillsammans med konfirmandgruppen eller om du vill ha det enskilt eller tillsammans med familjen.

Har du frågor angående konfirmation får du gärna höra av dig.
Kontaktperson och konfirmandansvarig: Signe Ek.
Mejl: signe.ek@svenskakyrkan.se

Några konfirmander i vita kåpor jämför sina gympaskor.

Vanliga frågor om konfirmation

Här hittar du svar på några vanliga frågor om konfirmation.

Konfirmandansvarig