Julandakt 2020

Nyhet Publicerad

Jesaja 9:2-7. Lukasevangeliet 2:1-20

Det folk som vandrar i mörkret….

Det finns många av oss som upplever mörker i vår tid.

Många som målar orosmoln på himlen. Många som undrar hur det ska gå med pandemin och om vaccinet kommer att hjälpa och räcka till för alla. När ska det ljusna?

Oro finns också för den politiska instabiliteten, inte bara här i landet utan i Europa med England och Brexit och förhållandet till EU. Flyktingströmmar, miljöhot, hunger och törst och krig.

Det är mycket i vår tid som påminner om tiden då Jesus skulle födas.

Människorna levde med sin historia. Folket hade upplevt krig och deportation tidigare. Generationer före hade invandrat i landet och fått det hyggligt. Nu var de ockuperade igen av den Romerska kejsaren. Inte nog med det – nu skulle folket räknas och man skulle indelas i grupper alltefter sin härkomst.

Man kan känna igen tongångarna också i vår tid…

Jesaja är en profetbok i tiden – om än skriven på 700-talet före Jesu födelse. I profetboken  avspeglas den världspolitiska situationen på denna tid med det assyriska riket på frammarsch. (i vilket nuvarande Syrien ingick) Här avspeglas sociala orättvisor och mottagarna, det judiska folket, både varnas och beskylls för avfall från den rätta tron.

I slutet av boken beskrivs en senare tid som är mera fylld av hopp om återupprättelse och befrielse från det som förtrycker.

Det folk som vandrar i mörkret ska se ett stort ljus, ja över dom som bor i dödsskuggans land ska ett ljus skina klart…

Ty ett barn har fötts, en son är oss given, väldet är lagt på hans axlar.

Orden var tröstefulla på Jesajas tid och hoppfulla i väntan på att befriaren Messias skulle födas. Är det nu det händer?- är frågan som herdarna och barnets föräldrar ställer sig i julnatten.

Men Josef, Maria och Jesus skulle även erfara annat än glädje. Barnet blev redan som litet utsatt genom födelsen i utanförskapet i ett stall, betraktat som hotfullt för makten som tvingade familjen på flykt. När Jesus i vuxen ålder trädde fram med ett annat förhållningssätt både till Gud och till medmänniskorna blev han dömd och dödat. Av den rädda makten.

Rädsla och känslan av hot, är det som alltid tvingat makten och oss människor till onda handlingar och förödande beslut.

Troligtvis är det grundorsaken till de flesta konflikter och krig.

Ändå är det just orden – VAR INTE RÄDDA – som präglar julbudskapet.

 - till Maria när hon fick veta att hon skulle bli mamma

- till Josef när han tänkte överge sin gravida trolovade

- till herdarna på ängen

- till mottagarna av glädjebudet att Jesus var född i Betlehems stad

- till oss -  var inte rädda – för det som skrämmer och är mörkt i vår tid.

Kanske har vi under detta året blivet än mer medvetna om att det finns gemensamma hot mot oss som mänsklighet. Hot som bara kan övervinnas med gemensamma krafter.

Det är troligtvis en erfarenhet vi kommer att ha nytta av och som kanske kan förändra vårt sätt att leva på jorden. Förenade krafter till att hitta botemedel mot den hotande pandemin och att hjälpa även de fattigaste att bli skyddade, för deras och för vår skull.

Vi hör ihop som människor och det är ett av de grundläggande dragen i Jesu budskap.

Historien upprepar sig eftersom det är vi människor som skriver historien och i grund och botten är lika varandra över tid.

Låt inte rädslan för varandra styra oss. Låt inte olikheter vara skäl till domar. Låt olikheterna bli en tillgång. Låt oss bygga våra samhällen på förtroende och glädjas över allt det goda som trots allt överskuggar det som är mörkt och ont. Låt oss se på varandra som bröder och systrar.

Låt kärleken inte hatet styra.

Gud, som enligt vår tro blivit människa, med allt vad det innebär; framgångar/motgångar, glädje/sorg, ensamhet och gemenskap vill visa oss detta. Jesus och hans budskap om gud och om mänskligt liv vill inspirera oss till att bygga gemenskaper både i den lilla närmiljön och i det stora samhället och världen där kärlek och förtroende för varandra är grundpelare.

I Julens berättelser händer det.

Gud blir människa och ljuset lyser starkare.

Johannes skriver i inledningen till sitt evangelium:

”…ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det”

När vi  upplever mörker och målar orosmoln på himlen säger Jesaja:  över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram…. Ett barn har fötts, en son är oss given!

I psalmen 108 står det:  

”Han kommer till sörjande hjärtan och livet får annan gestalt, Han kommer i makt att regera tills Gud uti alla blir allt, Var glad, Var glad. Var glad i din Herre och Gud.”

God jul och ett bättre nytt år!

Amen