Foto: Eva Perez Järnil/Ikon

Internationellt arbete

Har du ett hjärta som klappar både för människor helt nära och för människor långt borta så är du välkommen att vara med i Nederluleå församlings internationella grupp.

Internationellt arbete i Nederluleå församling

Integration

Sverige är mångkulturellt. Kunskap ger klokskap men vi behöver också mötesplatser för och med människor från olika länder och kulturer så att vi kan lära känna och lära oss av varandra. Att få öva sig i det nya språket och knyta kontakter är grunden för att integreras i vårt svenska samhälle. 

Vänförsamling Kotobe

Kotobe är ett område i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Kotobe är också namnet på den församling som invigde sin kyrka samtidigt som Sörbyakyrkan i Antnäs invigdes 1995. I Sörbyakyrkan hänger ett etiopiskt kors gjort av nedsmälta patronhylsor och i Kotobe lyser handstöpta ljus med stearin från våra altarljusstumpar.

Den evangelisk-lutherska systerkyrkan i Etiopien, Mekane Yesus, växer så att det knakar. Kyrkan vill möta hela människan med hennes behov såväl till kropp, själ och ande. Församlingen i Kotobe har få anställda, men medlemmarna är desto mer engagerade i att gå ut till olika områden i och utanför staden med evangelium i ord, ton och med projekt för bland annat rent vatten, hälsovård, läs- och skrivkunnighet.

Vänförsamlingsavtalet talar om böneutbyte i gudstjänster, utbyte av information, predikningar och personliga besök. Vi har vänner i världen – vilken möjlighet!

Insamling och Fairtrade

Dagligen blir vi påminda om de stora behov som finns runt om i vår värld. Genom olika kampanjer under året påminns vi om att vi kan ge av vårt överflöd för att avhjälpa andras nöd.

Ett klokt sätt att ge regelbundet är att är att bli månadsgivare via autogiro. Som månadsgivare tar du ställning för människor som lever i utsatthet varje månad. Genom din månadsgåva ger du människor möjlighet att själva skapa sig en bättre framtid. Läs mer: Bli månadsgivare

I våra kyrkor kan du handla klokt genom att köpa Fairtradevaror. När du väljer Fairtrade bidrar du till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. Läs mer: Hållbarhet 

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Svenska kyrkan i utlandet

Svenska kyrkan i utlandet finns för dig som är turist, utbytesstudent, au-pair, arbetar utomlands eller av någon annan anledning vistas i ett annat land.

Dela lika och rädda liv

Var tionde människa i världen saknar sitt dagliga bröd trots att det finns tillräckligt med resurser för att alla ska kunna äta sig mätta. Du kan vara med och förändra det.

Läs mer och ge en gåva