Kyrkoherden har ordet

Öppenhet och värme är ledstjärnan.

Bild: Simon Gruvström

Rättighet.

Det är bara till att gratulera eller beklaga, men vare sig du vill det eller inte så finns vi i den här världen tillsammans. Snart är vi 8 miljarder på jorden. Som ska samsas och dela på den här planetens resurser.

Förhoppningsvis ska vi dessutom, under vår tid på jorden, förbättra jorden och lämna över den i något bättre skick till nästa generation. Då gäller det att vi gör det tillsammans om det ska fungera. Fortsätter vi att tänka: JAG, JAG, JAG så kommer vi inte längre än till Aladdinasken på julafton. ”Jag vill ju ha gräddnougaten, då ska ingen annan få den.” Typ. Ni förstår.

Människan har skapat sig ett samhälle att leva i som har både rättigheter och skyldigheter.

Vi valde som tema på detta nummer RÄTTIGHET. Det är ett viktigt och intressant begrepp. Det är dock också mycket orättvisor och girighet gömt bakom begreppet. En synonym till ordet rättighet är frihet. Detta vackra ord. Jag lägger in det ordet i min tolkning av vad en rättighet betyder.

Svenska kyrkans internationella arbete satsar på en insamlingskampanj nu i fastetid som heter:

” Samma himmel men inte samma rättigheter”.

Vad har jag då för rättighet? Finns det något som jag faktiskt kan kräva utan att för den skull vara egoistisk och göra det på bekostnad av någon annans välmående?

Ja, det finns minst en ”säker” rättighet som jag kommer på. Det är rätten att få finnas till, precis så som man är. Rättigheten att så att säga få lov att DUGA. Den har alla.

Vi är alla olika och vi är många som ska samsas. Om min blick på mig själv är självklar: Jag duger, jag är värdefull och helt ok som jag är. Då förändras också min blick på mina medmänniskor, är jag fin och ok, då kan de andra också vara det. Ni vet, det klassiska ordspråket: ”Du måste älska dig själv innan du kan älska någon annan.” Då, när jag ger mig själv rätten att vara den jag är, då ger jag också min nästa den rätten.

Som kristen tror jag ju att det är det goda, kärleken, Gud, som bär oss, ja alltsammans. Som i varje skapelseögonblick säger, du är fin, värdefull och älskad. Sen är det upp till oss att tro på det eller ej och leva efter den tron. Vi är värdefulla och vi är fria.

Här är vi. Tillsammans, nu är vår stund på jorden och nog måste det finnas en stor mening med det?! Under samma himmel – med SAMMA rättigheter! Oavsett tro, hoppas och ber jag för att vi ska kunna enas om det.

/Maria Ingridsson