Kyrkoherden har ordet

Öppenhet och värme är ledstjärnan.

Tommy Biwefors
Foto: Simon Gruvström

EN EFTERLÄNGTAD SOMMAR

Sällan har vi väl längtat så efter sommaren som just i år.

Coronoviruset – Covid -19, har mer eller mindre förlamat oss, som värld, som nation, som kyrka, som enskilda. Vi har nyss firat påsk när jag skriver denna hälsning och hur det ser ut i slutet av maj när du läser detta, ja det vet vi då.

Jag tror att vi alla har en förhoppning och bön om att det värsta är över och vi inom kort skall slippa karantän liksom andra råd och föreskrifter från Folkhälsomyndigheten. Självklart helt riktiga och nödvändiga men som begränsat oss väldigt mycket.

Samtidigt har jag känt det som en befrielse att vi fått uppleva en underbar vår som möjliggjort promenader i vårsolens glans. Det har gjort allt mycket lättare. Och även  vissheten om den kommande sommaren. Och om det är något som vi förknippar med sommaren så är det just frihet. Frihet att under otvungna former träffas tillsammans med släkt och vänner, kanske ta en tur ut på sjön med båten eller bara njuta av en kopp kaffe på verandan. Kanske också göra en efterlängtad resa här hemma eller utomlands.

Det som corona bland annat har lärt oss är att inte ta allt för givet. Vi har fått lära oss att tänka nytt, se nya möjligheter. Uppfinningsrikedomen har varit imponerande. Vi har ställt upp för varandra, inte minst inom den hårt ansträngda vården. Många har för en tid ”bytt yrke”.  Förhoppningsvis har vi nytta av detta när allt blir som vanligt igen. För det vet vi att det blir. Det kommer en dag efter corona.

Också i vår församling har vi helt naturligt känt av allt detta. Det har känts tomt i våra kyrkor och församlingshem. Samtidigt har vi kunnat knyta många goda telefonkontakter med våra äldre och flera har nappat på vårt erbjudande om att få hjälp med att handla. Ett fint samarbete med Coop Nättraby, Hasslö och Ica Nära Nättran har inletts. Men en sak är vi överens om: vi har alla saknat varandra, den sociala gemenskapen.

Nu har vi en efterlängtad sommar framför oss och vi hoppas att vi kan njuta av den i fulla drag. Liksom tidigare år inbjuder vi till Musik i sommarkväll med variation av sångare och musiker. Mer om detta kan du läsa på gudstjänstsidorna. Vi hoppas också kunna starta upp vårt Drop in café i Martagården.

Sommaren ger oss ofta anledning att tänka på, reflektera över och tacka Gud för allt det underbara vi får uppleva i skapelsen. Gud som står bakom allt och som håller allt i sin hand. Ja, Guds kärlek är som stranden och som gräset, är vind och vidd och ett oändligt hem.

Med önskan om ett skön sommar!

I denna ljuva sommartid, gå ut min själ och gläd dig vid, den store Gudens gåvor. Se hur i prydning jorden står, se hur för dig och mig hon får så underbara håvor. Psalm 200:1

Tommy, vik kyrkoherde