Vad är det som är fel med innertaket?
Efter två månader av förberedelser, där vi täckt in alla antikvariska föremål och byggt omfattande ställningar, har vi nu påbörjat arbetet med att knacka ner innertaket i sidoskeppen.
Detta arbete har gett oss en inblick i takkonstruktionen, och vi har upptäckt något mycket ovanligt. Istället för att använda den traditionella metoden med vassmattor, som är vanlig i kyrkor, har man använt grovhuggna stockar som spikats fast direkt i bjälklaget. Denna metod är mer typisk för gamla hus med putsade tak eller väggar, där stockarna fungerar som armering för putsen.
Det är dock en betydligt mer materialkrävande metod. En putsning på vassmattor brukar kräva ungefär 65 kg bruk per kvadratmeter vid en tjocklek på cirka 3 cm. Men i Fellingsbro kyrka varierar putstjockleken mellan 3 och hela 12 cm, vilket gör att vissa partier är mycket tunga. På flera ställen har kvadratmeter stora bitar av puts lossnat, långt ifrån de områden vi faktiskt knackar på.
Detta visar att beslutet att stänga kyrkan tills vidare var rätt och nödvändigt för allas säkerhet. Arbetet fortskrider, vi återkommer med fler uppdateringar från detta renoveringsprojekt!
Lite sprickor är väl inte så farligt?
Nej, lite sprickor är inte farligt. Det är det i de flesta putsade väggar och tak och det beror på att byggnader rör sig. Dessa rörelser beror framför allt på temperaturväxlingar, men också på vibrationer i byggnaden som t.ex. kan komma från klockringning, trafik utanför som ger markvibrationer och många andra anledningar. Sprickor har lagats vid ett flertal tillfällen.
Det som nu hänt är dock att stora partier i taket har släppt helt från underlaget och riskerar att falla ner. De tilltagande sprickorna är bara de synliga tecken som gjort oss uppmärksamma på att något inte står rätt till med taket. Nu är det partier på tiotals kvadratmeter som hänger helt lösa och då dessa väger flera ton vore det förödande om det rasade när det är människor i kyrkan.
Ni renoverade ju taket i somras, blev det inte klart då?
Sommaren och hösten 2023 genomförde vi planerat underhållsarbete på det yttre taket. Vi bytte ut plåtar på nocken och runt bl.a. en skorsten. Detta arbete var planerat sedan många år och en del av vårt löpande underhåll och har inget med innertaket att göra.
Varför har inte renoveringen påbörjats?
Vanligtvis planeras sådana här projekt långt i förväg och kyrkan stängs först när själva arbetena börjar. Oftast är det ett arbete som tar flera år att planera innan de första hantverkarna påbörjar arbetena. Nu har det börjat rasa delar av taket varför vi fått stänga kyrkan akut och tvingas hålla den stängd. Nu arbetar vi hårt med det som måste lösas innan arbetena kan påbörjas. Bland annat måste vi få alla tillstånd på plats, lösa finansieringen och slutligen göra en upphandling.
Vem är ansvarig för att kyrkan stängts?
Kyrkoherden är ansvarig för säkerheten för alla som vistas i församlingens lokaler, både personal och besökare. Eftersom säkerheten inte kan garanteras har kyrkoherden beslutat att stänga kyrkan. Detta har gjorts efter att oberoende experter undersökt taket och kunnat konstatera att det inte går att garantera säkerheten inne i kyrkan.
Hur gammalt är innertaket?
Innertaket är från renoveringen som gjordes i början av 1800-talet, 1806-1811. Innertaket är alltså över 200 år gammalt! Vid den senaste stora renoveringen i slutet av 1960-talet lagades några sprickor i taket och ytterligare sprickor har lagats vid några tillfällen efter det, men med tiden har problemen blivit större.