Kåldolmar av surkålsblad och ris
ingredienser
• 1 surkål (Hela huvud) finns att köpa på Willys t ex
• 2 gula lökar
• (100 ml) olja ( vanligtvis solrosolja)
• 200 g ris
• salt
• peppar
• Kyndel , eller en annan blandning av torkade örtkryddor
Tidsåtgång
Det tar ca 75 min att laga kåldolmarna.
gör så här
Skär kålbladen och ta bort den hårda delen. Stek den finhackade löken med oljan, tillsätt det vältvättade riset och lite vatten och koka lätt. Tillsätt salt, peppar och kyndel (örtkryddor) efter smak och avlägsna från värmen. Fyll kålbladen med blandningen, linda dem väl, lägg dem tätt bredvid varandra i en kastrull, vars botten är fodrad med kvarvarande blad eller folie. Häll i den resterande surkålssaften (om den är mycket sur, späd ut med vatten), lägg en tallrik ovanpå och koka på låg värme i 1 timme ( eller tills riset är klart)