Lyssna

Recept: Kåldolmar

Kållereds församlings kyrkomusiker Stoyan Iliev presenterar här ett bra recept på kåldolmar av surkål och ris till julbordet.

Kåldolmar av surkålsblad och ris

ingredienser

• 1 surkål (Hela huvud) finns att köpa på Willys t ex

• 2 gula lökar

• (100 ml) olja ( vanligtvis solrosolja)

• 200 g ris

• salt

• peppar

• Kyndel , eller en annan  blandning av torkade örtkryddor

Tidsåtgång

Det tar ca 75 min att laga kåldolmarna.​ 

gör så här

Skär kålbladen och ta bort den hårda delen. Stek den finhackade löken med oljan, tillsätt det vältvättade riset och lite vatten och koka lätt. Tillsätt salt, peppar och kyndel (örtkryddor) efter smak och avlägsna från värmen. Fyll kålbladen med blandningen, linda dem väl, lägg dem tätt bredvid varandra i en kastrull, vars botten är fodrad med kvarvarande blad eller folie. Häll i den resterande  surkålssaften (om den är mycket sur, späd ut med vatten), lägg en tallrik ovanpå  och koka på låg värme i 1 timme ( eller tills riset är klart)

Stoyan Iliev

Stoyan Iliev

Musiker - Kållered, Svenska kyrkan Mölndal

Mer om Stoyan Iliev

Organist