Foto: Johannes Frandsen/IKON

Pilgrimsvandring i Mjällby församling

Välkommen att vandra!

Det finns många olika sätt att pilgrimsvandra. Traditionellt så kan det ske ”från altare till altare” längs en historisk pilgrimsled. En sådan led går genom vår församling, den s.k eginoleden sträcker sig från Karlskrona och ner till Lunds domkyrka. Kanske har du tid, lust och ork att vandra hela leden genom Blekinges vackra kustlandskap. Annars kan man välja att gå någon eller några sträckor.

Men en pilgrimsvandring måste inte vara en vandring längs en fastslagen pilgrimsled utan det kan också handla om en enkel vandring ut i Listerlandets vackra natur, i den täta skogen på Ryssberget eller bokskogen i Valje.

Mjällby församling och Sölvesborgs församling ordnade hösten 2022 gemensamma pilgrimsvandringar här i vårt närområde. Vissa av vandringarna skedde längs eginoleden, andra längs andra sträckor inom våra båda församlingars gemensamma geografiska gränser.

När vi ordnar pilgrimsvandringar behövs inga förkunskaper utan ta bara med dig själv, kläder efter väder, fika eller lunch om det efterfrågas för just den aktuella vandringen och ge dig själv möjligheten till en vandring i stillhet och eftertanke och att njuta av den vackra naturen.

Under vandringen tar vi regelbundna pauser, kanske läser någon av oss vandringsledare något eller delar en tanke innan vandringen går vidare. Vissa sträckor samtalar vi tillsammans medan vissa sker under tystnad. Långsamheten och vandringen ger också våra tankar plats att flyga fritt och tänkas färdigt. Det ger oss möjlighet att fundera kring vårt eget liv. Hur vill jag att mitt liv ska se ut? Vill jag förändra något? Vad tror jag på?

Vi som jobbar med pilgrimsvandringarna i Mjällby och Sölvesborgs församlingar heter Beate Haraldsson, Susanne Sonko och Staffan Svensson

Vandringar våren 2023

Tisdag 31 januari kl. 9.00: Vandring från Mjällby kyrka till Ysane kyrka (se mer information ovan)

Lördag 1 april kl. 9.00: Vid Getabjär. Samling på parkeringsplatsen vid ”Getabjär naturreservat” för en rundvandring i naturreservatet.

Onsdag 24 maj kl. 13.00: Vandring från Sölvesborgs Nicolai kyrka över bron till Ljungaviken, runt viken till slottet och tillbaks till kyrkan.

Vandringar hösten 2022

Tisdag 6 september vandringen gick vid Grundsjön på Ryssberget

Lördag 15 oktober vandringen gick från Mjällby kyrka till Listerkyrkan i Hällevik

Nedan ser du en bild från pilgrimsvandringen den 6 september!

Pilgrimsvandring vid Grundsjön

Foto: Patrik Carlsson

Vandringar våren 2022:

2 april vandringen gick från Ysane kyrka till Mjällby kyrka (ca 7,7km)

4 maj vandringen gick från Sölvesborgs Nicolai kyrka till Mjällby kyrka (ca 7,4km)

Nedan ser du bilder från pilgrimsvandringarna den 2 april och den 4 maj!

Samling utanför Ysane kyrka

Foto: Patrik Carlsson

Pilgrimsvandrare på väg!

Pilgrimsvandring från Ysane till Mjällby

Framme i Mjällby kyrka

Foto: Sofi Sundmar

Pilgrimsvandrarna har kommit in till Sölvesborg

Pilgrimspass och stämpel

Om man väljer att vandra längs någon av de leder som går genom Lunds stift så kan man skaffa ett s.k pilgrimspass (finns på expeditionen i Mjällby). I de kyrkor som ligger längs leden finns stämplar med ett särskilt emblem som man stämplar i sitt pilgrimspass. Det kommer att finnas möjlighet att skaffa ett sådant pilgrimspass i samband med de vandringar vi ordnar längs leden. I våra kyrkor i Mjällby och Ysane finns sådana stämplar.

Länkar vidare

www.pilgrimsvagen.se