Foto: Pixabay

Vad händer under stilla veckan?

Nyhet Publicerad Ändrad

Följ med vad som händer dag för dag under stilla veckan.

Söndag:
Jesus rider in i Jerusalem, på en åsna. Gör på det sättet tydliga anspråk, som också märks när folkhopen ropar; Hosianna Davids son! Återvänder på kvällen till Betania.

Måndag:
Jesus går in i templet. River ner borden för de som säljer offerdjur och växlar pengar. Menar att hans fars hus ska vara ett bönens hus, inte ett rövarnäste. Tillbaka till Betania igen.

Tisdag:
Jesus undervisar i templet, får också frågan om skatt till kejsaren. På väg ut, med utsikt över staden, håller han sitt apokalyptiska tal (ser ut att vara bara för lärjungarna) om templets kommande förstörelse, om tidens slut och om hans återkomst. Återvänder till Betania.

Onsdag:
Jesus verkar stanna i Betania den här dagen. Han är hos Simon den spetälske och blir där smord för sin begravning av en kvinna med nardusbalsam. Lärjungarna blir upprörda över slöseriet. Jesus säger att hon har gjort något gott. Framförallt har hon förstått vem han är och vad som ska hända med honom, till skillnad från de flesta andra.

Foto: Pixabay

Torsdag:
Jesus och lärjungarna går in till Jerusalem. De får anvisningar hur de ska hitta en lokal för firandet av den judiska påskmåltiden. I "övre salen" sker hos evangelisten Johannes fottvättningen, medan synoptikerna (Matteus, Markus och Lukas) berättar om Jesu sista måltid, den första nattvarden. "Gör detta till min åminnelse". Efter måltiden går de ut till Getsemane trädgård, och Jesus ber och vakar. Under natten kommer Judas med en folkhop "utsänd från översteprästerna och de skriftlärda och de äldste". Jesus arresteras, och skickas mellan översteprästerna, den romerske ståthållaren Pilatus och kung Herodes.

Fredag:
På morgonen sker den slutgiltiga domen hos Pilatus. Han förs ut till Golgata och korsfästs. Dör efter några timmar på korset. Josef från Arimataia ordnar med begravning, "innan Sabbaten".

Lördag:
Sabbat. Jesus död.

Söndag:
Tidigt på morgonen efter Sabbaten kommer några kvinnor som följde Jesus till graven för att smörja in hans kropp, som seden var. Graven är tom, stenen är borta och samma dag får flera av Jesu följeslagare möta den uppståndne. Med sorg och förtvivlan kommer kvinnorna till graven. Någon de älskade är död. Men stenen som förseglade graven är bortrullad. Jesus finns inte längre där. Men de bjuds på änglabesök: två män i skinande kläder.
Änglarna frågar: Varför söker ni den levande här bland de döda.

Foto: Pixabay