Lyssnartips för svenska podcasts

Nyhet Publicerad Ändrad

Vi är många som plöjer sig igenom serier på Netflix, läser pocketböcker eller lyssnar på intressanta podcasts. Därför tänker vi att det vore kul om vi delade med oss lite till varandra och tipsa om vad just du lyssnar på nu via podcast.

Tina Zenou rekommenderar

P3 Dokumentär - Finns både som egen podd i poddappen eller på Sveriges radios app. En timmes dokumentärer om kända historiska brottsfall och andra intressanta händelser i Sverige. Intervjuer med personer som var med när det hände. Många av de äldre avsnitten är bäst! Jag rekommenderar till exempel diskoteksbranden i Göteborg, Helikopterrånet, Mordet på Therese Johansson Rojo. Finns massor!

Creepypodden - spökhistorier och vandringssägner för vuxna. För den som gillar spänning och skräck!

I Sveriges radios app lyssnar jag på Gomorron Världen ibland och nu under Covid-19 då jag varit nyhetstrött har jag lyssnat på flera radioföljetänger. Sök på Radioföljetången i Sveriges Radios app. Varje avsnitt är ungefär 25 minuter och det går bra att ladda ner och lyssna utan internet på exempelvis promenaden.

Just nu finns flera strålande:
"Ett annat liv", P-O Enqvists memoarer som han läst in själv.
"Köttets tid", av Lina Wolf
"Händelser vid vatten" av Kerstin Ekman 
"Lyktsken" av Michael Ondatjee. 

Stina Dunstan rekommenderar:

Språket i P1 - Ett program om hur språk används och förändras. Programledare är Emmy Rasper som har hjälp av olika språkexperter. Här svaras det på alla olika typer av språkfrågor. Från grammatik, stavning, härkomst, mening, dialekter och allt mellan himmel och jord som har med språket att göra. Kul för en utlandssvensk att höra hur svenska språket förändras.

På minuten i P1 - Vi lyssnade mycket på detta program när jag växte upp. Brukade skratta åt Margareta Krok, Catrin Westerlund, Moltas Erikson, Stig Järrel och Hasse Alfredsson. På den tiden var det Lennart Swahn som var programledare. Numera leds programmet av Hans Rosenfeldt (Manusförfattare till bla Bron och Marcellla) Här gäller det att improvisera om ett givet ämne i en minut utan att tveka, upprepa sig eller lämna ämnet. Kan bli otroliga och väldigt roliga improvisationer. Har skrattat högt på spårvagnen många gånger när jag lyssnat på podden till medpassagerarnas förtjusning.

Söndagsintervjun i P1 -Programledare är Martin Wicklin som har sedan slutet på 90-talet gjort granskande reportage och dokumentärer för radio och TV.
Jag hade aldrig hört talas om Martin Wicklin innan jag lyssnade på söndagsintervjun första gången. Men i mitt tycke gör han ett fantastiskt jobb att intervjua sina gäster. Han vågar ställa de svåra inte alltid populära frågorna på ett respektfullt sätt. Med sitt avväpnande intervjusätt får han gästerna att öppna sig. Många av gästerna har jag som långtida utlandssvensk aldrig hört talas om, men det gör dom inte mindre intressanta.

Katja Lin rekommenderar

Spanarna - Alltid lika underhållande, en klassiker!
Tre personer pratar om aktuella ämnen och trender och förutspår framtiden. Ett bra sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Sverige och världen.

Filosofiska rummet – Jag tycker om att lyssna på den här podden för den handlar om klassiska filosofiska ämnen men även om etiska, politiska och existentiella dilemman. Alltid lika intressant och det får mig ofta att börja fundera på hur jag själv tänker kring de saker
som de diskuterar.

Teologiska rummet – Handlar om teologiska frågor och debattämnen.
Du hittar teman som: Varför finns religion? Paulus- aposteln, brevskrivaren och teologen, fasansfull ondska och Islam och den antika filosofin.