Detta är Kyrkorådet

Kyrkorådet fyller den viktiga funktionen att kontinuerligt hålla en övergripande och långsiktig plan för Kyrkans verksamhet baserad på riktlinjer från Sverige. Kyrkorådet tar hand om församlingslivet, ansvarar för den ekonomiska förvaltningen och har gemensamt med kyrkoherden ansvar för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd. Här är vi som är med i Kyrkorådet:

Mats Marklund, Ordförande

Mats Marklund

Jag heter Mats Marklund och har varit bosatt i Australien i över 30 år. Melbourne har alltid varit min hemstad och ligger mig varmt om hjärtat. Jag är Australiensk medborgare och bor i Beaumaris med Ebba som tycker sej känna lukten av havet på samma sätt som hon gjorde på västkusten där hon växte upp. Mitt svenska pass har jag fortfarande kvar och vi semestrar regelbundet i Sverige och Norrland där min övriga familj är bosatt. Jag arbetar med import och försäljning av golfbilar och andra eldrivna bilar och reser en hel del, framför allt i Victoria och Tasmanien. I mitt jobb är jag starkt engagerad i Australiens golfindustri och är därför mer eller mindre ”tvungen” att spela golf. Både Ebba och jag har ett stort gemensamt intresse i Skandinaviska 50-60-70 tals möbler, glas och porslin och driver därför en liten verksamhet som heter Nordic Style. Vi köper svenska retro prylar från Sverige och säljer här i Melbourne. Min fritid ägnar jag åt familjen, golf, fiske och musik. Jag spelar trummor i ett blues/rock band och giggar på olika ställen i Victoria. Under min uppväxt i Norrland var mina föräldrar mycket aktiva inom svenska kyrkan och olika frikyrkor. Den traditionen har gått i arv och jag har nu förmånen att få vara delaktig i en svensk församling på ”borta plan” detta har gett en naturlig anknytning till svensk kyrklighet och dess traditioner. För mig har det mest centrala i svenska kyrkan i Melbourne varit möjligheten att få fira Gudstjänst där språk, tradition och liturgi känns både bekant och naturligt. Här kan den tro vi delar få kraft att växa. Sedan 2003 har jag varit medlem i kyrkorådet där jag nu fått förmånen att vara ordförande. Svenska kyrkan i Melbourne är ett andligt hem på “bortaplan” där glädje och sorg kan delas och där Guds kärlek får spridas vidare.

Yvonne Ohlsson

Yvonne Ohlsson

Jag flyttade till Australien för 20 år sedan och jag trivs väldigt bra här. Anledningen att jag flyttade var att företaget jag arbetade på ville utöka sin verksamhet i Australien och Asien och jag blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att bo och arbeta i Melbourne i några år. Det hade jag ingen emot och jag har inte kommit på något annat ställe som jag hellre vill bo, så jag har blivit kvar. Jag bor i Port Melbourne med min sambo Patrik Åkerström, trivs bäst när jag tillbringar tid med goda vänner, läser en bra bok eller är ute och reser. För ett par år sedan köpte vi en liten sommarstuga i nordöstra Skåne. Jag har tillbringat den största delen av min karriär inom bank och finans, revision och riskanalys. För närvarande arbetar jag på NAB med riskanalys och riskhantering, När jag bodde i Sverige var jag aktiv först inom Pingstkyrkan och senare när jag flyttade till Stockholm i metodistkyrkan och inom Vineyardrörelsen. Sedan jag flyttat till Melbourne har jag varit revisor för SWEA Melbourne i några år och också varit volontär på den årliga basaren. Jag har varit med i kyrkorådet sedan 2017 och jag tycker att det är kul att kunna bidra med den kunskap och erfarenhet som jag har samlat på mig under åren. 

Carl Löwenborg

Carl Löwenborg heter jag och har bott i Melbourne i 18 år. Jag bor i Parkdale strax utanför Melbourne med min fru, tre döttrar, två hundar och en katt.

Allt började i Göteborgstrakten och Bohuslän där jag växte upp, pluggade, jobbade samt gick på alla IFK Göteborgs hemmamatcher. Jag bodde i London i två år innan kärleken tog mig till Australien.

Carl Löwenborg

Min karriär har mest handlat om försäljning och marknadsföring även om jag till en början utbildade mig som konditor. Sedan min tid i Australien har jag jobbat på Microsoft och Amazon samt byggt ett nytt konsultföretag som vi sålde sex år senare. Nu har jag beslutat att göra det igen då mitt småföretagshjärta klappar alldeles för hårt.

Utanför jobbet så spenderar jag mycket tid med att köra mina döttrar till diverse sporter och kompisar. Som familj åker vi mycket skidor både i Alperna och i Australien då säsongen är som bäst.

För mig vart det otroligt kul att få förfrågan om att vara mer involverad inom Svenska Kyrkan i Melbourne. Vi gifte oss och döpte en av våra döttrar här så det känns naturligt och inspirerande att kunna ge något tillbaka. Jag hoppas mitt engagemang med energi och IT erfarenhet kan bidra något gott till alla medlemmar, besökare och dom som jobbar på kyrkan.

Lotta Mattsson

Lotta Matsson

Hej jag heter Lotta Mattsson och har bott i Melbourne i över 30 år. Båda mina pojkar är födda här.
Jag har länge varit inblandad i Svenska Kyrkan, både med Luciatåget när barnen var yngre, bazaren där jag de senaste åren har tagit hand om godis ståndet m.m.
Jag har varit med i kyrkorådet minst 10 år och tycker att det är mycket givande. Svenska kyrkan bjuder på ett välkomnande och en hemma-känsla i dessa jobbiga tider.

Roger Kalla

Roger Kalla Foto: Lisa Palm

Jag heter Roger Kalla och flyttade från Umeå till Melbourne för mer än 30 år sedan. Jag har tillbringat ganska precist första hälften av mitt liv i Norr och Västerbotten, och den senare delen I Melbourne. Jag jobbar för tillfället som kurir och kör hit och dit över hela Melbourne och stora delar av Victoria. Man får se sig omkring I detta yrke och träffa en hel del folk eftersom kontakterna med kunderna är viktiga. Jag har varit med I Kyrkorådet sedan 2003 och är inne på min femte kyrkoherde. Jag och Mats, som efterträtt mig som ordförande, är dom som varit med längst. Jag är speciellt intresserad av vår Kyrkobyggnad Toorak House och tomten och har under åren lärt mig en del om historien om det före detta Guvernörspalatsets och församlingens historia. Svenska Kyrkan I Melbourne och den byggnad vi förvaltar var en historiskt viktig plats under den Brittiska kolonial tiden men även under senare tid.

Men numera är Kyrkan central platsen för allt svenskt i Melbourne och här har jag funnit mig väl tillrätta.

Tina Zenou

Tina Zenou

Jag heter Tina Zenou och flyttade från Stockholm till Melbourne med min familj för fem år sedan. Jag är journalist och jobbar med kommunikation. På fritiden gillar jag att resa, snorkla och väva korgar. Jag är sprillans ny medlem i Kyrkorådet och jag gick med för att jag vill stötta kyrkans verksamhet och förhoppningsvis bidra med kunskap och engagemang.

Svenska Kyrkan i Melbourne betyder mycket för mig. Det är en plats där jag känner mig hemma, kan tala mitt modersmål och möta andra svenskar. 

Maria

Hejsan! Jag heter Maria och jag flyttade till Melbourne från London för 17 år sedan och kom­mer ursprungligen uppe från Umeå i norra Sverige.

Maria

Till vardags jobbar jag som verk­samhetschef på en psykologiklinik där vi arbetar med familjer där barn och unga har det lite svårare med sin vardag. Jag har även turen att få vara mamma till tre under­bara unga män, varav en numera har flyttat tillbaka till Sverige för att studera. Jag studerar även på teologprogrammet vid Umeå Universitet. Vad det blir av dessa studier vet jag inte riktigt än, men diakoni lockar då detta även är en stor del av mitt arbete till vardags. Att få arbeta med barn och unga, samt deras familjer för att hjälpa dem bli den bästa version av sig själva är både givande och krävande...och alldeles underbart!

Jag är glad att repre­sentera er i kyrkorådet.