S:t Matteus Symfoniorkester

S:t Matteus symfoniorkester är en av de äldsta amatörorkestrarna i hela landet och S:t Matteus församling är idag den enda församlingen i hela Sverige som driver en egen symfoniorkester.

Bild: Jessica Mossberg

S:t Matteus Symfoniorkester grundades 1917 som en sektion av ”Matteuspojkarna”. Ragnar Althén ledde orkestern under 40 år fram till 1957 då Heimer Sjöblom tog över ledarskapet och förde arbetet vidare framför allt med kyrkokonserter på programmet. Som nybliven kyrkomusiker i S:t Matteus församling blev Gunnar Julin 1975 dirigent för Matteuspojkarnas orkester. Med åren utvidgades orkesterns numerär, kvaliteten förbättrades kontinuerligt, samarbetet med S:t Matteus Kör blev allt stabilare och Matteusmusikens profil med stora verk för soli, blandad kör och orkester började ta form. Orkestern knöts starkare till S:t Matteus församling och dess arbete, vilket ledde till namnbyte 1988. Matteuspojkarnas orkester blev S:t Matteus Symfoniorkester (SMSO).

Förutom konserter tillsammans med S:t Matteus Kör gör orkestern även egna produktioner samt medverkar vid musikhögmässor. Framgångsrika turnéer har gjorts tillsammans med S:t Matteus Kör till Tyskland, Holland och Ungern.
En stor publikattraktion utgör de sedan 1977 årligen återkommande traditionella julkonserterna.

Sedan hösten 2005 leds orkestern av Sonny Jansson som innehar tjänsten som dirigent och kyrkomusiker i S:t Matteus församling.

S:t Matteus Symfoniorkester välkomnar begåvade fritidsmusiker som vill utveckla sig i orkesterspel.

För mer information kontakta

Sonny Jansson, Dirigent

Kyrkomusiker

2018 delas två pris ut. Årets vinnare av stiftets kyrkomusikaliska pris är Sonny Jansson i S:t Matteus församling och Karin Runow i Sollentuna församling.

S:ta Ceciliapriset 2018

Söndag 11 Mars kl. 18.00
S:t Matteus kyrka, Vanadisvägen 35
Pontus Carron piano, Sonny Jansson dirigent.
L.v. Beethoven: Overtyr till Egmont
Pianokonsert nr 5 Kejsarkonserten
Sergej Prokofiev: Symfoni nr 1 Den klassiska
Entré 100 kr

Orkesterkonsert S:t Matteus Symfoniorkester

Söndag 11 Mars kl. 18.00 S:t Matteus kyrka, Vanadisvägen 35 Pontus Carron piano, Sonny Jansson dirigent. L.v. Beethoven: Overtyr till Egmont Pianokonsert nr 5 Kejsarkonserten Sergej Prokofiev: Symfoni nr 1 Den klassiska Entré 100 kr

Här hittar du vårt musikprogram för våren 2018. Konserterna hålls i S:t Matteus kyrka, Vanadisvägen 35 (hiss från Dalagatan 80).

Musikprogram

Den omfattande körverksamheten i församlingen har spännande program som omfattar allt från enkla visor till stora produktioner med symfoniorkester. Deltagandet är kostnadsfritt.

Våra körer

Nationaldagskonsert 6 juni kl 18

Varmt välkommen till vår nationaldagskonsert i S:t Matteus kyrka. Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson. Peter Mattei, baryton och Lisa Carlioth, sopran. S:t Matteus Kör- och Symfoniorkester. Körklass från Adolf Fredriks musikklasser. Dirigent är Sonny Jansson. Entré 120 kr. Biljettförsäljningen startar den 23 april kl. 14:00 i biblioteket, numrerade platser.