Foto: Alex Giancomino /Ikon

Rosersbergs bibliotek

I församlingsgården i Rosersberg driver Svenska kyrkan, Märsta pastorat tillsammans med Sigtuna kommun ett bibliotek.

Rosersbergs bibliotek

Biblioteken i Sigtuna kommun är öppna för kortare besök. I nuläget kan du tyvärr inte stanna för studier eller liknande. Enligt pandemilagen gäller följande för Rosersbergs bibliotek:

- Max 2 besökare på vuxenavdelningen
- Max 2 besökare på barnavdelningen
- Håll avstånd till varandra​

Behöver du låna dator hänvisar vi till huvudbiblioteket i Märsta. Med hänsyn till smittspridning gäller då endast självservice. Tyvärr kan du i nuläget inte skriva ut, kopiera eller scanna på något av biblioteken i kommunen. ​Mer information: https://bibliotek.sigtuna.se/web/arena/biblioteket-under-krisen.

Reservationer, omlån med mera kan du göra själv på  bibliotek.sigtuna.se eller via bibliotekarie Karin Sjölund 076-547 33 99

Ordinarie öppettider Rosersbergs bibliotek
Tisdag 12-16
Onsdag 12-19
Torsdag 12-16
Fredag 12-15

Sommarens öppettider 2021
Tyvärr kan man inte låna dator, skriva ut, kopiera eller scanna. (På Märsta bibliotek kan man låna dator men i nuläget inte skriva ut, kopiera eller scanna).

Biblioteket i Rosersberg har sommaröppet kl. 12-15:
v. 28: Tis 13/7 - tors 15/7 (självservice*)
v. 29+30: Stängt
v. 31: Tis 3/8 - tors 5/8 (självservice*)
v. 32: Tis 10/8 - tors 12/8 (självservice*)
v. 33: Tis 17/8 - tors 19/8 (bibliotekarie)
v. 34: Tis 24/8 - fre 27/8 (bibliotekarie)
v. 35: Tis 31/8 - fre 3/9 (bibliotekarie)

* Självservice = lånar själv med lånekort/personnr. + pinkod

Kontakt Rosersbergs bibliotek: 08-594 309 59

Adress: Rosersbergsvägen 38.

Biblioteket i församlingsgården drivs genom samverkan mellan Svenska kyrkan och Sigtuna kommun. Här kan du t.ex. låna böcker, ljudböcker, tidningar och filmer. Det går också bra att använda Internet under bibliotekets öppettider. Man kan även kostnadsfritt beställa böcker m.m. från kommunens övriga bibliotek. På biblioteket träffar du bibliotekarierna Karin Sjölund och Jenny Kindberg samt en volontärgrupp.

Rosersbergs bibliotek må vara ett litet bibliotek till ytan, men genom kommunens försorg kan man utan kostnad beställa titlar från alla folkbibliotek i kommunen. Dessutom kan besökarna ta del av församlingens caféverksamheter, kulturaftnar, musikevenemang, konstutställningar och läxläsning.

– Det är ett ständigt flöde i det här huset, berättar Karin Sjölund som tillsammans med Jenny Kindberg är bibliotekarie. Något som faktiskt gynnar både biblioteket och församlingen.

Karin har funderat mycket på varför just kombinationen bibliotek och församlingshem fungerar så bra tillsammans. En av anledningarna tror hon är att både kyrka och bibliotek står för värden som inte är materiella, värden som är svåra att mäta.

– Till församlingshemmet, och till biblioteket, kan du komma precis som du är utan att det krävs något av dig. Det är en tillåtande miljö där man kan sitta ner stund, läsa en tidning och ta en kaffe. Var annars kan man göra det i vårt samhälle?

– När ofrivilligt ensamma människor kommer hit för att låna böcker kan de upptäcka kyrkans olika sociala verksamheter, såsom musikcaféer eller soppluncher. Biblioteket gör nog kyrkan mer tillgänglig, tror Karin. Kanske är det också lättare att ta kontakt med en präst för samtal om man redan har setts över en fika.

Genom att arbeta i en positiv anda vill hon sänka trösklarna till både kyrka och bibliotek.

– Ingen ska behöva ursäkta sig för att man ”inte läser så mycket” eller ”inte går i kyrkan så ofta”. Man ska få känna sig välkommen och respekterad här. Det är det viktigaste.

rosers readers

Bibliotekets bokcirkel för unga 9-12 år.

Karin Sjölund

Svenska kyrkan, Märsta pastorat