Medlem eller inte

Svenska kyrkan i Märsta är öppen för alla, både för dem som är medlemmar och för dem som inte är det. Vi strävar efter att ha låga trösklar och högt i tak

Du är alltid välkommen till kyrkorummet och kyrkogården samt till våra öppna verksamheter, såsom gudstjänster, konserter, soppluncher, samtalskvällar, mm.

Men det finns vissa skillnader mellan att vara medlem och att inte vara det. Vi tar människors ställningstagande på allvar och den som har valt att inte tillhöra Svenska kyrkan kan därför inte få ta del av de kyrkliga handlingar (ceremonier) som våra medlemmar har rätt till.

Dop

Vill du bli döpt eller låta döpa ditt barn är du välkommen att göra det. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Du som förälder måste inte vara medlem i Svenska kyrkan för att få döpa ditt barn, men barnet blir alltså medlem genom dopet.

Vigsel

För att få gifta sig enligt Svenska kyrkans ordning krävs det att en av makarna är medlem i Svenska kyrkan. I kyrkoavgiften ingår kostnaderna för det arbete som präst, kyrkomusiker och vaktmästare utför i samband med er vigsel. Ni kan välja fritt vilken församling ni vill gifta er i.

Begravning

Den som inte är medlem i Svenska kyrkan blir begravd på en allmän kyrkogård eller särskild gravplats, i hemförsamlingen eller på annan plats. Kostnaderna för detta täcks av den begravningsavgift som alla i Sverige betalar via skattsedeln. För medlemmar i Svenska kyrkan är begravningsavgiften inbakad i kyrkoavgiften. (Se faktaruta här intill).

Inte medlem

Om du inte tillhör Svenska kyrkan är det viktigt att du berättar detta för dina nära anhöriga. Berätta om de önskemål du har inför din egen (borgerliga) begravning. Vi respekterar ditt val att stå utanför kyrkan och har därför endast kyrkliga begravningar för avlidna som varit medlemmar.

Kontakta oss

Du kan antingen besöka oss för att ansöka om medlemskap eller fylla i formuläret nedan. När du har skickat in din ansökan kommer du att få en bekräftelse till din e-post. Vi kontrollerar att alla uppgifter stämmer och skickar en slutlig bekräftelse om ditt nya medlemskap.

Om du har fler frågor om medlemskap i Svenska kyrkan är du välkommen att kontakta församlingsexpeditionen. Telefon: 08-594 408 40. Du kan också skicka e-post.

Genom att skicka in detta formulär ansöker du om medlemskap i Svenska kyrkan.

Var vänlig markera de svar som är aktuella