Tygelsjö kyrkas byggnadshistoria
Föregångare i form av stavkyrka och medeltida stenkyrka
Där Tygelsjö församlingshem ligger idag fanns på 1000-talet troligtvis en stavkyrka. Den ersattes i slutet av 1100-talet av en stenkyrka. Medeltidskyrkan byggdes om och till flera gånger under årens lopp. Den fick bland annat ett torn på 1300-talet och korsarmar på 1830-talet. Den senare tillbyggnaden blev ett slarvbygge. Till sist tvingades man ta ner långhusets murar för att försöka rätta till felet. Men vid ombyggnaden skedde en arbetsplatsolycka med dödlig utgång. Detta och det faktum att kyrkan blivit för liten för församlingen ledde till att man fattade beslutet att riva kyrkan och bygga en ny större och mer ändamålsenlig kyrka.
Tygelsjö kyrka stod klar 1905
Tygelsjö nya kyrka ritades av ingenjör August Waldmar Lundberg i Lomma som också under en tid var direktör för Skånska Cementgjuteriet i Lomma. Lundberg har även ritat orgelfasaden och orgelläktaren, altarskrankret, trappan till predikstolen och bänkarna. Kyrkan byggdes 1903–04 av byggmästare P Pettersson i Mellan Grevie och invigdes av biskop Gottfrid Billing söndagen den 22 januari 1905.
En kyrka i nygotisk stil
Tygelsjö kyrka är byggd i rött tegel i nygotisk stil, en byggnadsstil som vid 1900-talets början ansågs som den bästa arkitekturstilen för att förmedla det teologiska budskapet. Nygotiken syns i tornets trappgavlar, de oputsade tegelmurarna, strävpelarna, profilteglet runt dörrar och fönster, de dekorativa järnbeslag, detaljrikedomen och den höga takhöjden.
Invändigt syns nygotiken i de dekormålade valven som bärs av sandstenskolonner och de färgrika blyglasfönstren med masverk av betongelement. De ekådrade öppna bänkarna, orgelfasaden, psalmnummertavlorna och golvet med viktoriaplattor är original från när kyrkan byggdes.
Från den gamla kyrkan finns den romansk dopfunten bevarad liksom predikstolen och altaruppsats från 1500-talet.