Krämarkapellet
Uppfördes av medeltida Malmös rikaste borgar- och köpmansgille
Krämarkapellet uppfördes av vantsnidarlaget, ett av det medeltida Malmös rikaste borgar- och köpmansgillen. Gillet kallades också klädeshandlarnas lag eller krämarlaget. Kapellets uppförande dateras till 1460-talet med ledning av kyrktornets byggnadshistoria och ett omnämnande år 1473. S:t Petri kyrkas ursprungliga torn rasade 1420, byggdes upp och rasade igen 1442 för att åter uppföras.
Krämarkapellet ger en känsla för den medeltida S:t Petri kyrka
Kapellet ger en känsla för hur det såg ut i hela kyrkan på medeltiden. Kapellets golv är helt täckt av gravstenar och visar hur hela kyrkans golv såg ut fram till mitten av 1800-talet.
Det som framför allt skiljer kapellet från resten av kyrkan är kalkmålningarna som täcker varenda yta av valven. Fram till reformationen fanns det kalkmålningar i resten av kyrkan också. År 1555, tjugosex år efter bildstormen, vitkalkades kyrkans väggar och under kyrkoarkitekten Carl Georg Brunius stora restaurering av kyrkan 1858 knackades kalkmålningarna ner. Krämarkapellet undgick denna förödelse eftersom det vid denna tid var avskilt från kyrkan med en uppmurad vägg och användes av staden till spruthus. Här förvarades alltså Malmös brandsläckningsutrustning. Kapellets nuvarande utseende är ett resultat av kyrkoarkitekt Theodor Wåhlins restaurering 1904–1906. Målningarna som togs fram då är bland de bäst bevarade senmedeltida kalkmålningar i Norden.