Kvinna i bön framför tända ljus
Foto: Jenny Wollin

Bön och meditation

Bön är hjärtats samtal med Gud. Meditation är en ordlös böneform som hjälper oss att bli närvarande i oss själva så att vi tydligare hör Guds röst. I S:t Matteus kyrka i Malmö erbjuds kristen djupmeditation. Kyrkan är också hem för bönegruppen Lilla kommuniteten.

Kristen djupmeditation

Onsdagar 24 januari - 15 maj kl. 18.30–19.30 (OBS! ny tid) i S:t Matteus kyrka på Lantmannagatan 8, Malmö.

Vid sidan av den formulerade bönen har kristna sedan fornkyrkan också praktiserat ordlös bön, kontemplation. Meditation är en  övning i att bli närvarande i oss själva så att vi där kan möta Guds ständigt kärleksfulla närvaro. Genom kroppens avspända hållning och sinnets stilla uppmärksamhet rör vi oss mot den stora stillheten, bortom tankarna, ordens och känslornas plan. Vi mediterar sittande 2 x 25 minuter med meditativ gång mellan passen.
Ingen föranmälan behövs, men kom i god tid eftersom ytterdörren låses kl. 18.30.
Ledare: Lasse Törnqvist och Leo Ahlgren. 

För mer information  och introduktion
Hör av dig till Lasse Törnqvist om du är ny så får du en introduktion till kristen djupmeditation. 

Lilla kommuniteten

I S:t Matteus finns Lilla kommuniteten. Medlemmarna bor i huset alldeles intill församlingshemmet eller i en alldeles omedelbar närhet till kyrkan. Genom kontinuerlig bön, nära gemenskap och enkel livsföring vill kommuniteten gestalta ett liv i trohet till evangeliet. Kommuniteten vill finnas till hands för att stödja församlingens arbete på olika sätt. Spiritualiteten är präglad av klostret Taizé i Frankrike.
Information: David Ivarsson, präst

Relaterad information

Text insprängd i asfalten.

Andlig fördjupning i Svenska kyrkan Malmö

Svenska kyrkan Malmö erbjuder flera olika vägar och möjligheter för dig som är nyfiken på kristen tro och vill fördjupa dig i din andlighet, till exempel bibelgrupper, pilgrimsvandringar, meditation, bibliodrama, kurser i enneagrammet, retreater och katekumenat.

Ung kvinna med hörlurar lyssnar på mobilen.

Tid med Gud hemma

Det finns många appar och poddar med kristen inriktning, gratis att ladda ner eller lyssna på där appar och poddar finns. Svenska kyrkan har också ett eget Spotifykonto med spellistor på olika teman. SVT och Sveriges radio sänder helgmålsringning och gudstjänster.

Närbild på en väggklocka som visar tiden en minut i tolv.

Kyrkoåret

Kyrkoåret är kyrkans egen kalender. Olika bibeltexter är kopplade till de olika veckorna i kalendern. Den första dagen i kyrkoåret är söndagen den första advent.

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Döpas som vuxen

Det finns ingen åldersgräns för dop

I Sverige är det vanligast att man döps som barn, men det finns ingen åldersgräns för dop. Många döps också som unga i samband med konfirmation eller i vuxen ålder. 

En gång döpt, alltid döpt

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är du tidigare döpt i annat ett kristet samfund behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om du vill kan du be om en ceremoni där du får bekräfta ditt dop.

Frågor kring att döpas som vuxen

För mer information om att döpas som vuxen, kontakta Svenska kyrkan Malmös växel 040-27 90 00 och be att få prata med en präst.

Konfirmeras efter åttan eller som vuxen

Blev du inte konfirmerad som tonåring? I din församling erbjuds alltid en möjlighet att konfirmeras som vuxen.