Tända ljus på sjukhusets Stilla rum
Foto: sjukhuskyrkan

Stilla rum

På Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns det två så kallade Stilla rum. Här kan du hämta kraft i en lugn och avslappnad miljö, be, meditera, lyssna på levande musik eller skriva ner dina tankar, böner och önskningar.

Stilla rum på sjukhuset ger plats för återhämtning

På ett stort sjukhus som Skånes Universitetssjukhus i Malmö kan det behövas lugna och avslappnade platser för återhämtning. I sjukhusets två Stilla rum kan du njuta av tystnaden, be dina böner eller skriva ner tankar. I skåpen finns bibel, koran, psalmbok, bönematta och några barnböcker att låna.

Tanken att bygga meditativa rum på offentliga platser formulerades redan på 1950-talet av Dag Hammarskjöld, FN:s dåvarande generalsekreterare. Rummen på Skånes Universitetssjukhuse gestaltades 2013 av Malmö Förskönings- och planteringsförening, på initiativ av Sjukhuskyrkan och i samråd med företrädare för olika religioner och designstudenter från DTU i Lund.

Stilla rum på Carl Bertil Laurells gata 9

Det större av de två stilla rummen finns mitt emot Pressbyrån och Apoteket. På grund av ombyggnation ligger ingången för tillfället på Carl Bertil Laurells gata 9. Här kan du meditera kring ljusspelets vackra färger och på onsdagar kl. 12  lyssna på levande musik. Detta stilla rum är öppet alla dagar kl. 7-18 och kan besökas med rullstol och sjukhussäng.

Närbild på händer som spelar piano.

Musik med ljuständning

Varje onsdag kl. 12 under vår- och höstterminen är du välkommen till Stilla rum för en kort musikstund med ljuständning. Du hittar Stilla rum på Carl Bertil Laurells gata 9, entréplan.

Stilla rum på Jan Waldenströms gata 18 öppet dygnet runt

I närheten av barnavdelningen och onkologen och mitt emot kvinnokliniken ligger sjukhusets andra Stilla rum. Här är det öppet dygnet runt.