Utbildning för dig som möter unga i sorg och/eller trauma

Nyhet Publicerad Ändrad

Sjukhuskyrkan vid Skånes universitetssjukhus i Malmö erbjuder en ledarutbildning i stödgrupper för barn och unga i sorg eller trauma.

Lär dig möta barn och unga i sorg på bästa sätt

Varje år mister över 3 000 barn i Sverige sin mamma eller pappa genom dödsfall. Till det kommer de som förlorar syskon, andra nära anhöriga och kompisar. Inom Barn- och ungdomspsykiatrin är utrymmet för att arbeta förebyggande i dag ofta starkt begränsat. Sorg är ingen barnpsykiatrisk diagnos, men det är inte samma sak som att barn inte behöver stöd av utbildade vuxna i sin sorgebearbetning. Att förlora en mamma, pappa eller ett syskon när man fortfarande är barn är en svår händelse som påverkar barnet på djupet och under en lång tid.

En utbildning För dig som i ditt yrke möter barn och unga i sorg

Utbildningen vänder sig till dig som i ditt yrke möter barn och unga i sorg, företrädelsevis psykologer, kuratorer, diakoner, präster och sjuksköterskor verksamma i Malmö eller Lund med omnejd.

Krav på förkunskaper

Du bör ha en adekvat akademisk grundutbildning inom området, erfarenhet av arbete med barn, ungdomar, familjer och/eller erfarenheter av arbete med grupper, sorg och kris.

Kursens innehåll

Utbildningen ger både teoretiska och praktiska kunskaper om barn och ungas sorgeprocesser och arbetet med att leda stödgrupper för barn och unga. Följande ämnen behandlas:

  • Stödgruppen som metod
  • Barn och trauma 
  • TMO - Trauma medveten omsorg
  • Hur samtalar vi med barnen? 
  • Barns utveckling 0-18 år 
  • Vad händer med barn som drabbas av att en förälder/föräldrar eller ett syskon dör?
  • Sorg hos barn och unga i jämförelse med vuxna
  • Sorgens olika uttryck

Presentation av föreläsarna samt datum och lektionsteman

Bland föreläsarna finns barnpsykologer, sjukhuspräst och sjukhusdiakon, forskare och professorer. 

Johan Melander Hagborg

leg psykolog och forskare i Göteborg. Föreläser 10/9

Johan arbetar kliniskt som psykolog med traumabehandling av barn och ungdomar. Johan är även forskare och hans forskning handlar om hur tidig utsatthet som våld och övergrepp i barndomen av olika slag påverkar människors utveckling. Han är även lärare på psykologprogrammet i Göteborg där han undervisar om barn-klinisk verksamhet och utvecklingspsykologi. 

Lektionsteman:  Vad säger forskningen om hur tidig utsatthet hos barn påverkar dem genom utvecklingen? Hur kan det märkas i skolan, kamratrelationer, droganvändning samt psykisk hälsa exempelvis. behöver dessa ungdomar av oss professionella när vi möter dom i deras vardag? Föreläsningen kommer även att beröra hur trauman förs vidare genom generationer samt hur detta påverkar vissa grupper som upplevt mycket historiskt våld och förtryck.

Maria Stenkvist

leg.psykolog på förskole förvaltningen i Malmö.  Föreläser 23/9 samt 24/9

Arbetar ideellt i Sjukhuskyrkan i Malmö med sorgegrupper för familjer i sorg och håller i barngrupper eller föräldragrupper för de som mist förälder, syskon och/eller barn.  Tidigare arbetat i skola och förskola. Ingått i krisgrupper både lokalt och centralt i Malmö Har lång erfarenhet med barn och föräldrar.

Lektionsteman: Barns utveckling i de olika åldrarna från 0 – 18 år. Egna erfarenheter.

Christina Thurell

leg.psykolog på förskole förvaltningen i Malmö. Föreläser 23/9 samt 24/9

Arbetar ideellt i sjukhuskyrkan i Malmö med sorgegrupper för familjer i sorg och håller i barngrupper eller föräldragrupper för de som mist förälder, syskon och/eller barn. Tidigare arbetat i skola och förskola. Ingått i krisgrupper både lokalt och centralt i Malmö.

Lektionsteman: Barns utveckling i de olika åldrarna från 0 – 18 år. Egna erfarenheter.

Jeanette Niehof

psykotraumaterapeut och legitimerad psykolog. Föreläser 3/10 och 4/10

Lektionsteman: TMO Trauma medveten omsorg, Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), Komplex PTSD, Dissociation, Barn och ungdomar med PTSD, Hjärnan och PTSD, Bemötande /trauma medveten omsorg

Mikael Rostila

professor i folkhälsovetenskap och docent i sociologi vid institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet. Föreläser 4/12

Lektionsteman: Hur påverkar förlust i barndomen hälsa, sjukdom och dödlighet?

Birgitta W Strelert

sjukhuspräst SUS Malmö. Föreläser 9/9 och 5/12

Fortbildad i psykoterapi, utbildad barns sorg och sorgereaktioner. Arbetar med sorgegrupper för familjer i sorg och håller i barngrupper, ungdomsgrupper eller föräldragrupper för de som mist förälder, syskon och/eller barn.  Detta gör hon både i Malmö samt på stiftets årliga läger för familjer i sorg.  

Lektionsteman: Barns sorg och sorgereaktioner i olika åldrar: Vanlig sorg och komplicerade sorgereaktioner hos barn och ungdomar. Egna erfarenheter.

Nichlas Vinsander

sjukhusdiakon SUS/Malmö, Föreläsningar: Praktiska övningar alla eftermiddagar.

Utbildad i psykoterapi. Utbildad NET terapeut. Nichlas Vinsander har arbetat med stödgrupper för ”Barn i Start” samt ”Barn i Väntan” genom Diakonicentralen i Lund. Arbetar med sorgegrupper för familjer i sorg och håller i barngrupper, ungdomsgrupper eller föräldragrupper för de som mist förälder, syskon och/eller barn. Detta gör han både i Malmö samt på stiftets årliga läger för familjer i sorg . 

Lektionsteman: Praktiska övningar alla eftermiddagar.

Kursstruktur och examination

Föreläsningar och gruppövningar 

Varje kursdag består av föreläsningar på förmiddagen och gruppövningar på eftermiddagen.

Kursen examineras genom en uppsats

Kursen examineras genom en uppsats. För att bli godkänd på kursen krävs närvaro vid samtliga föreläsningar och examinationstillfälle samt godkänd uppsats. Examinatorer är Nichlas Vinsander och Birgitta W Strelert.

Kursdagar och examinationsdagar

Kursen omfattar totalt 8 dagar och ges i två block med två sammanhängande dagar åt gången. Kursdagarna börjar kl. 09.00 och avslutas kl. 16.30 (uppehåll för lunch och raster): föreläsningar kl. 9-14.30 och praktiska övningar kl. 14.30-16.30. Kursen hålls på konferenscentrum i Malmö. 

Datumen är:                9/9 och 10/9

                                     23/9 och 24/9

                                     3/10 och 4/10

                                     4/12 och 5/12

                                     15/1 och 16/1         Examination

Antagning till kursen

Antagning görs av ansvariga examinatorer samt kursansvarig. Personlig intervju med sökande kan förekomma.

Kursavgift

8 000 kr (starkt reducerat pris p g a stipendiedonation som hjälper till att finansiera kursen). Kursen startar om vi får minst 15 deltagare. Anmälan är bindande. Sista ansökningsdag är 27/5.

Intressanmälan och frågor

Har du frågor eller vill anmäla ditt intresse kontaktar du Birgitta W Strelert. 

Ladda ner informationsflyern 

  • Birgitta Westerlund Strelert

    Birgitta Westerlund Strelert

    Svenska kyrkan Malmö

    Präst - Sjukhuskyrkan

    Mer om Birgitta Westerlund Strelert

    Finns på onkologi, kirurgi, plastikkirurgi, barn- och ungdomsavdelningar, BUP. Ansvar för sorgegrupper för familj, barn, ungdom och för stödgruppledarutbildning. Utbildning som stödgruppsledare för barn och unga i sorg, fortbildning i psykodynamisk terapi.

  • Nichlas Vinsander

    Nichlas Vinsander

    Svenska kyrkan Malmö

    Diakon - Sjukhuskyrkan

    Mer om Nichlas Vinsander

    Finns på beroendecentrum, sprutbyte, dubbeldiagnos, infektion. Ansvar för rättspsykiatri (Trelleborg). Grundutbildning i psykodynamisk terapi, utbildning som stödgruppsledare för barn och unga i sorg.