Kors i aska på vit bakgrund
Foto: Shutterstock

Askonsdag i S:t Petri kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Askonsdagen inleder fastan, som är en förberedelsetid inför påsken. Mässa med nattvard firas i S:t Petri vid två tillfällen denna dag och enligt gammal tradition med möjlighet att bli korstecknad med aska. I år infaller askonsdagen 22 februari.

Askonsdagen inleder fastan


Efter fastlagens tre dagar av fest och förberedelser, som avslutas på fettisdagen, inleds fastan. Det är en förberedelsetid inför påsken. Fastans första dag kallas askonsdagen. Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kristen sedvänja att strö aska på dem som kom till kyrkan och lyfte fram sina synder. Än i dag kan du som gudstjänstdeltagare få ett kors av aska tecknat på din panna eller din hand i askonsdagsmässan. Korset symboliserar Jesu vandring mot korset och vandringen genom död till nytt liv. 

Askan som används är brända videkvistar från fjolårets palmsöndagsfirande.

Askonsdagsmässa

Askonsdagen 2023 infaller onsdag 22 februari. I S:t Petri kyrka firas mässa med nattvard vid två tillfällen, då det ges möjlighet att bli korstecknad med aska.

Morgonmässa kl. 8.30
Mathilde Karlgren, präst | Carl Adam Landström, organist

Askonsdagsmässa kl. 18.00
Tobias Berg, präst | Sångare ur S:t Petri Ungdomskör (SPUK) | Karin Oldgren, organist och körledare

 

Stöd till Gaza

Act Svenska kyrkans partner är på plats i Gaza och står redo med förnödenheter. Vi bidrar också med psykosocialt stöd till drabbade i både Israel och Palestina. Din gåva behövs!

Ge en gåva till katastrofinsatser